Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Održana konferencija Zeleni dani

Saopštenje: Održana konferencija Zeleni dani
Datum objave: 05.06.2019 15:39 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Konferencija „Zeleni dani 2019 - Ostvarivanje potencijala za zeleni rast“, održana je u Hotelu „Hilton“, Podgorica, u periodu 5. i 6. juna 2019. Konferenciju su zajednički organizovali Vlada Crne Gore, UNDP i Privredna komora Crne Gore.

U okviru konferencije održan je panel „Klimatske promjene“ na kojem je jedan od učesnika bio i ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović. Ministar je tokom diskusije naveo da je Crna Gora, u skladu sa obavezama prema UNFCCC pripremila Drugi nacionalni izvještaj o klimatskim promjenama 2015., kao i Drugi dvogodišnji ažurirani izvještaj (SBUR) u februaru 2019.

On je istakao da su izvještaji ukazali na to da tokom posljednjih godina sektor turizma u Crnoj Gori prolazi kroz brzi razvoj i sa povećanjem broja posjetilaca i investicija postaje najznačajniji i najdinamičniji ekonomski sektor.

„Kao sektor koji najviše doprinosi bruto domaćem proizvodu zemlje (BDP), turizam je jedan od strateških pokretača njenog ekonomskog rasta. Međutim, u scenariju redovnog odvijanja stvari, emisije gasova s efektom staklene bašte iz turističkog sektora će porasti do 2020. na 40 odsto iznad referentne vrijednosti iz 1990. Zbog ovakvog stanja, Vlada Crne Gore odlučila je da smanji emisije iz ovog sektora i da teži niskokarbonskom razvoju“, naveo je ministar Radulović.

Kada je riječ o tekućim aktivnostima, on je kazao je da je u toku izrada Trećeg Nacionalnog izvještaja Crne Gore o klimatskim promjenama. Agencija za zaštitu prirode i životne sredine i MONSTAT prikupljaju podatke o emisijama GHG za još dvije godine, 2016-2017., dok je Hidrometeorološki institut zadužen za razvoj klimatskih modela i mjera za sektorskuo adaptiranje.

Ministar Radulović je dalje istakao značaj obrazovanja u kontekstu održivog razvoja i zaštite životne sredine. Kao doprinos Vlade po pitanju smanjenja GHG emisija naglasio je uspostavljanje zakonskog okvira za zaštitu od negativnih uticaja klimatskih promjena kao i činjenicu da Crna Gora planira u narednom periodu da investira u infrastrukturne projekte, koji će uticati na ukupno smanjenje emisija GHG u državi, a samim tim i na ublažavanje klimatskih promjena, čime će se istovremeno postići nacionalno određeni cilj, kao i trasirati put ka niskokarbonskoj ekonomiji.

Odgovarajujući na postavljena pitanja iz publike tokom trajanja panela, naglasio je da revitalizacija postojećeg bloka TE „Pljevlja“, nakon 37 godina rada postrojenja, predstavlja najznačajniji ekološki poduhvat TE „Pljevlja“. Kako je naveo, planirane aktivnosti od izuzetnog su značaja za poboljšanje kvaliteta vazduha, kvaliteta voda i ekološki prihvatljivije i odgovornije za upravljanje industrijskim otpadom, a cijela investicija iznosiće oko 45 miliona eura.

Ministar Radulović je takođe napomenuo da se po pitanju adaptacije na klimatske promjene, ide prije svega, na uspostavljanje zakonskog okvira, te da je Predlog Zakona o zaštiti od negativnog uticaja klimatskih promjena upućen Evropskoj komisiji na mišljenje u aprilu ove godine.

Konferencija je okupila ključne aktere iz kompanija, donosioce odluka, međunarodne eksperte, kreatore politika, inovatore, akademike, NVO, pojedince koji stiču i koji prenose znanja, predstavnike Evropske unije, medije i druge relevantne subjekte kako bi razgovarali o trenutnim trendovima koji se fokusiraju na najbolju praksu zelene ekonomije i kako doprinose globalnoj Agendi UN do 2030. Takođe, ova konferencija bila je prilika da se učesnici upoznaju sa izazovima, benefitima i rizicima prelaska na zelenu ekonomiju iz ugla održivog razvoja.