Manja slova Veća slova RSS
>

U Sutomoru čišćeni plaže i podmorje

U Sutomoru čišćeni plaže i podmorje
Datum objave: 07.06.2019 13:52 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Akcija čišćenja plaža i podmorja u sutomorskom akvatorijumu održana je danas povodom obilježavanja Svjetskog dana životne sredine, u organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma. U akciji su takođe učestvovali predstavnici Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, komunalno preduzeće opštine Bar, Uprava pomorske sigurnosti kao i predstavnici NVO „Čisto more“ i „Green Home“.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Najmlađi učesnici akcije bili su učenici 6. i 7. razreda OŠ „Kekec“ iz Sutomora i učenici 2. razreda OŠ „Milorad Musa Burzan“, koji su imali prilike da se upoznaju sa značajem očuvanja životne sredine i ekosistema na moru i obali Crne Gore. Takođe, predstavnici Agencije za zaštitu prirode i životne sredine i Udruženja ribara iz Ulcinja, objasnili su djeci kako možemo zaštititi more i ribe i koji su negativni uticaji otpada na život u moru.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Akcija je organizovana u okviru projekta „Promovisanje upravljanja zaštićenim oblastima kroz integrisanu zaštitu ekosistema mora i priobalja na Primorju Crne Gore“. Projekat će biti finansiran iz Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) i koji implementira UNEP kancelarija iz Beča u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja.

Problem otpada u moru i na plažama trenutno predstavlja jedan od najvećih faktora ugrožavanja i pritiska na morski ekosistem u Crnoj Gori i svijetu, a posljedica je ljudskih aktivnosti. Kroz ovaj projekat uspostaviće se okvir za prva zaštićena područja prirode u moru u Crnoj Gori i to na tri lokaliteta. Kroz realizaciju projekta prikupiće se i podaci koji su značajni za uspostavljanje Natura 2000 mreže u kopnenom i morskom dijelu obalnog područja.