Мања слова Већа слова РСС
>

У Сутомору чишћени плаже и подморје

У Сутомору чишћени плаже и подморје
Датум објаве: 07.06.2019 13:52 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Акција чишћења плажа и подморја у сутоморском акваторијуму одржана је данас поводом обиљежавања Свјетског дана животне средине, у организацији Министарства одрживог развоја и туризма. У акцији су такође учествовали представници Агенције за заштиту природе и животне средине, комунално предузеће општине Бар, Управа поморске сигурности као и представници НВО „Чисто море“ и „Греен Хоме“.

Министарство одрживог развоја и туризма

Најмлађи учесници акције били су ученици 6. и 7. разреда ОШ „Кекец“ из Сутомора и ученици 2. разреда ОШ „Милорад Муса Бурзан“, који су имали прилике да се упознају са значајем очувања животне средине и екосистема на мору и обали Црне Горе. Такође, представници Агенције за заштиту природе и животне средине и Удружења рибара из Улциња, објаснили су дјеци како можемо заштитити море и рибе и који су негативни утицаји отпада на живот у мору.

Министарство одрживог развоја и туризма

Акција је организована у оквиру пројекта „Промовисање управљања заштићеним областима кроз интегрисану заштиту екосистема мора и приобаља на Приморју Црне Горе“. Пројекат ће бити финансиран из Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ) и који имплементира УНЕП канцеларија из Беча у сарадњи са Министарством одрживог развоја.

Проблем отпада у мору и на плажама тренутно представља један од највећих фактора угрожавања и притиска на морски екосистем у Црној Гори и свијету, а посљедица је људских активности. Кроз овај пројекат успоставиће се оквир за прва заштићена подручја природе у мору у Црној Гори и то на три локалитета. Кроз реализацију пројекта прикупиће се и подаци који су значајни за успостављање Натура 2000 мреже у копненом и морском дијелу обалног подручја.