Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Очекује се још једна добра сезона

Саопштење: Очекује се још једна добра сезона
Датум објаве: 10.06.2019 12:08 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић разговарао је данас са новинарима о припрепремљености Црне Горе за љетњу туристичку сезону, резултатима зимске сезоне, борби са сивом економијом у туризму и перспективама ове привредне гране са аспекта понуде и авио-повезаности.

Током радног доручка, министар је оцијенио да очекује још бољу сезону од претходне, указујући на предности наше дестинације и изазове са којима се суочавамо.

Радуловић је напоменуо да је током прва четири мјесеца ове године црногорске хотеле посјетило скоро 64.000 туриста више него у истом периоду прошле године. Истакао је да су туристи у хотелима током прва четири мјесеца укупно остварили 87.000 ноћења више него у истом периоду прошле године.

Посебан акценат већ двије године стављен је на сиву економију у туризму, па су надлежни фокусирани на контролу нелегалног запошљавања и нелегално пружање агенцијских услуга.

„Задовољан сам наплатом боравишне таксе, јер је до сада забиљежен раст за око 25 одсто у односу на претходну годину“, казао је Радуловић.

Он је истакао да је током мандата ове Владе, Црна Гора добила 63 нова хотела и 4.500 нових лежаја.

Министар Радуловић изразио је задовољство због чињенице да је на оба црногорска аеродрома опслужено око 80 000 путника више у односу на претходну годину, као и тиме што се спроводи озбиљна промоција на важним емитивним тржиштима.

„Оно што ће допринијети добрим туристичким резултатима јесте и чињеница да је Црна Гора преко црногорских аеродрома ове године повезана са 68 дестинација свијета“, саопштио је министар Радуловић истакавши да је потребно наставити са успостављањем што већег број директних летова из Подгорице и Тивта.

Међу ставкама које бИ требало да унаприједе црногорски туристички производ истичу се Подстицајне мјере за које је ове године опредијељено 750,000 еура. Већина фестивала и манифестација у Црној Гори потпомогнута је управо кроз овај начин финансирања што је Црну Гору издвојило као дестинацију доброг провода. Министар је посебно истакао мјере за унапређење сеоског домаћинства, за које је издвојено 50.000 еура.

„Имамо идеју у повоју која ће донијети резултате, а то је помоћ домаћинствима у руралном подручју да адаптирају своје објекте и уподобе их за потребе сеоског туризма“, казао је Радуловић.

Министар је подсјетио да су током периода предсезоне одржане Игре малих земаља, што је био озбиљан спектакл који је у Црну Гору довео преко 2000 такмичара и представнике преко 200 медија. Он је такође навео да ће Црна Гора крајем јуна бити домаћин и 40. Свјетских медицинских и здравствених игара, које ће, према очекивањима организатора окупити реномиране госте из разних земаља.

Питања новинара и одговори министра можете погледати на серверу Владе, док су фотографије доступне на:

хттпс://www.флицкр.цом/пхотос/владацг/албумс/wитх/72157708458897414