Мања слова Већа слова РСС
>

Састанак Медитеранске комисије за одрживи развој

Састанак Медитеранске комисије за одрживи развој
Датум објаве: 10.06.2019 13:37 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Црна Гора ће бити држава домаћин 18. састанка Медитеранске комисије за одрживи развој, који ће се одржати од 11. до 13. јуна 2019. године, у хотелу Маестрал у Будви. Састанак ће 11. јуна у 9:30х отворити министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић.

Састанак Медитеранске комисије за одрживи развој организује се током предсједавања Црне Горе овом комисијом, за период од 2019. до 2020. године. Комисију чине субјекти релевантни за спровођење политике одрживог развоја, а састанку ће присуствовати представници држава Медитерана, организација које повезују локалне заједнице, НВО сектор, међувладине организације и удружења парламентараца Медитерана.

На састанку ће се, између осталог, дискутовати о активностима Медитеранског акционог плана које су усмјерене на ажурирање и примјену медитеранског сета индикатора одрживог развоја. Очекује се да ће овај сегмент бити у потпуности увезан с активностима које у том погледу на глобалном нивоу предузимају УН агенције, у првом реду Програм за животну средину и Програм за развој Уједињених нација.

Једна од главних тема биће и представљање сета иницијатива за конкретизацију практичних приступа у имплементацији приоритетних акција и мјера одрживог развоја. Такође, на састанку ће се говорити и о текућим припремама за Самит шефова држава о одрживом развоју који ће се одржати 24. и 25. септембра 2019. у оквиру предстојеће Генералне скупштине УН-а.

Медитеранска комисија за одрживи развој (МЦСД) је савјетодавно тијело које помаже странама потписницама Барселонске конвенције (Конвенција о заштити морске средине и приобалног подручја Средоземља) у њиховим напорима да интегришу питања заштите животне средине у своје друштвено-економске програме и на тај начин промовишу политике одрживог развоја у медитеранској регији. МЦСД дјелује као форум за размјену искустава, у којем представници влада, локалних заједница, социоекономски актери, међународне организације, невладине организације, научници и парламентарци равноправно учествују. МЦСД је до сада квалитетно спроводила важне активности, као покретач рада на приоритетним темама за Медитеран, као што су водни ресурси, интегрално управљање обалним подручјем, туризам, индустрија и друге, те развојем Медитеранске стратегије за одрживи развој (2016-2025. година).