Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Održan drugi sastanak Mješovitog odbora za turizam Crna Gora - Hrvatska

Saopštenje: Održan drugi sastanak Mješovitog odbora za turizam Crna Gora - Hrvatska
Datum objave: 13.06.2019 15:09 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Danas je u Ministarstvu održivog razvoja i turizma održan drugi sastanak Mješovitog odbora za turizam Crna Gora – Hrvatska, koji je formiran je na osnovu Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u oblasti turizma, potpisanog u Zagrebu 19. februara 2013. godine.

Delegaciju Crne Gore predvodila je generalna direktorica Direktorata za razvoj konkurentnosti i investicije u turizmu Ministarstva održivog razvoja i turizma Olivera Brajović, a delegaciju Republike Hrvatske pomoćnica ministra turizma Olivera Šarić.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Na sastanku su razmijenjene informacije o aktuelnom stanju u turizmu dviju zemalja sa parametrima turističkog prometa, zatim o investicionim projektima u sektoru turizma, aktivnostima nacionalnih turističkih organizacija i zajedničkom radu na usklađivanju crnogorskog Zakona o turizmu i ugostiteljstvu sa EU Direktivom 2015/2302 o putovanjima u paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima kroz TAIEX program.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Istaknut je značaj dosadašnjih zajedničkih aktivnosti u međunarodnim organizacijama i inicijativama, posebno u okviru EU strategije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), Interreg IPA programa prekogranične saradnje za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru 2014-2020., kao i Interreg MED Programu/SMARTMED.

Razgovaralo se i o mogućim modelima saradnje na planu unapređenja promocije destinacija kao i zajedničkim promotivnim aktivnostima na udaljenim emitivnim tržištima.

Hrvatska turistička zajednica predstavila je informacioni sistem za prijavu i odjavu gostiju „eVisitor“ čija se dobra rješenja mogu implementirati u Crnoj Gori.

Iskazana je spremnost za dalje unapređenje međusobne saradnje kroz razmjenu iskustava i primjera dobre prakse sa akcentom na iznalaženje načina za pojednostavljenje protoka turista na graničnim prelazima između dvije države.

Obje delegacije saglasile su se da rad Mješovitog odbora za turizam doprinosi jačanju saradnje dviju zemalja i dogovorile da se sljedeći sastanak održi u Republici Hrvatskoj 2020.