Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: U Crnoj Gori 23 zelena hotela

Saopštenje: U Crnoj Gori 23 zelena hotela
Datum objave: 17.06.2019 10:36 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Podgorica, 12. jun 2019. godine. U Crnoj Gori sada postoje 23 sertifikovana hotela, ali broj zainteresovanih hotela i onih u procesu sertifikacije konstantno raste. Hotel Palma iz Tivta i hotel Grbalj iz Budve najnoviji su u nizu onih koji su dobili međunarodne sertifikate Travelife, odnosno Ekološki znak Evropske unije.

Koncept „zelenih“ hotela podrazumijeva racionalnije trošenje resursa struje i vode, zaštitu životne sredine, popularisanje koncepta održivog saobraćaja i redukciju otpada koji hotel proizvodi. Tu spada i korišćenje netoksičnih sredstava za čišćenje i, uopšte, briga o zaštiti životne sredine.
Poštovanje ,,zelenih’’ standarda ne samo što omogućava hotelijerima da uštede, već hotelima pruža i marketinšku prednost. Takođe, ne treba izgubiti iz vida činjenicu da pojedini gosti kojima je očuvanje životne sredine važno, radije odsijedaju u hotelima koji poštuju „zelene“ standarde i spremni su za to i više da plate.

Poslovanje u skladu sa principima očuvanja životne sredine, racionalnog korišćenja resursa i stalnog unapređenja kvaliteta ponude su preduslovi za dobijanje zelenog pečata – ekološkog sertifikata održivosti. Prednosti ekosertifikovanih hotela se ogledaju u poboljšanju kvaliteta ponude, uštedi troškova i pozicioniranju na tržištima zapadne i sjeverne Evrope. Ekološki osvješćeni turisti očekuju visok kvalitet usluge, pun doživljaj destinacije zbog čega su i spremni da izdvoje više novca za boravak u sertifikovanom smještaju. Sertifikovani hoteli prepoznati su po ekonomičnom poslovanju što ih čini značajnim partnerima u očuvanju prirode i borbi protiv klimatskih primjena. 

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma obezbjeđuju finansijska sredstva za uvođenje ekoloških sertifikata sertifikata ,,Travellife” i ,,EU Ecolabel” u partnerstvu sa Kancelarijom UNDP, a u okviru projekta Razvoj niskokarbonskog turizma.

Pozivamo sve zainteresovane hotelijere da se prijave za Program podsticajnih mjera u oblasti turizma, MJERA I B - UNAPRIJEĐENJE KVALITETA USLUGA preko web stranica: www.mrt.gov.me i www.montenegro.travel