Manja slova Veća slova RSS
>

Zasijedao Savjet za turizam: Impresivan turistički rast ponovo pozicionirao CG kao vrhunsku destinaciju, formirano Koordinaciono tijelo za efikasno rješavanje izazova

Zasijedao Savjet za turizam: Impresivan turistički rast ponovo pozicionirao CG kao vrhunsku destinaciju, formirano Koordinaciono tijelo za efikasno rješavanje izazova
Datum objave: 17.06.2019 11:42 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Savjet za turizam je danas na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, premijer Duško Marković, konstatovao da turistički pokazatelji u prvom kvartalu ove godine značajno premašuju podatke iz rekordne 2018. godine što, uz činjenicu da su aktivnosti na pripremi špica ovogodišnje sezone realizovane ili se realizuju u skladu sa planom, ukazuje da će i 2019. biti veoma uspješna turistička godina.

U prva tri mjeseca 2019. godine Crnu Goru je posjetilo 166.628 turista, što je 38,15 odsto više nego u istom periodu 2018. dok je registrovano 645.630 turističkih noćenja – 22,4 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Podaci o turističkom prometu koji evidentiraju lokalne turističke organizacije pokazuju povećanje od prosječno 15,33 odsto u prve 23 sedmice ove godine (zaključno sa 14. junom) u odnosu na isti period 2018. godine. Ovi podaci utoliko su značajniji ima li se u vidu da je prošle godine, u kojoj je crnogorski turizam potukaio sve rekorde, broj turista povećan za 10,24 odsto u odnosu na 2017, a broj noćenja za 8,17 odsto – navedeno je u Izvještaju o realizaciji aktivnosti predviđenih Planom pripreme ljetnje turističke sezone za 2019. godinu koji je Savjet razmotrio.

Porast broja turista i broja noćenja pratio je i rast prihoda – u 2018. za 8,59 odsto više nego u 2017, a u prvom kvartalu ove godine prihod je povećan za 7,9 odsto u odnosu na rekordnu 2018. godinu kada je Crna Gora prvi put premašila milijardu eura prihoda od turizma.

U Izvještaju je konstatovano da poseban kvalitet predstavljaju činjenice da turističke sezone iz godine u godinu počinju ranije i traju duže. Značajan rast broja turista u kolektivnom smještaju ostvaren je sa tržišta Njemačke (broj dolazaka za prva četiri mjeseci veći je pet puta u odnosu na isti period prošle godine), duplo veći promet evidentiran je sa tržišta Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva (uvećanje za 32,25 odsto), Francuske (uvećanje za 11,23 odsto) i Poljske (uvećanje za 10,24 odsto).

Konstatovao je da su ovako dobri turistički trendovi, rezultat prije svega poboljšanja kvaliteta smještajnih kapaciteta i razvoja novih turističkih sadržaja i ponude. Samo u mandatu ove Vlade otvoreno je oko 70 hotela uglavnom kategorije 4 i 5 zvjezdica, samo u prošloj godini podržano oko 30 projekata vezanih za razvoj proizvoda. Unaprijeđena je aviodostupnost i realizovane brojne aktivnosti na promociji turističke ponude od strane Nacionalne turističke organizacije i Ministarstva održivog razvoja u turizma.

Predsjednik Savjeta Duško Marković konstatovao je da je impresivan rast turizma kao vodeće privredne grane i po obimu i po finansijskim efektima ponovo pozicionirao Crnu Goru kao vrhunsku turističku destinaciju što je rezultat za pohvalu ne samo Vlade već cjelokupne turističke privrede i svih aktera uključenih u crnogorski turizam.

I pored značajnog unapređenja koji je evidentan iz godine u godine, Savjet je ukazao na ograničenja koja postoje kada su u pitanju povremeni zastoji i gužve u saobraćaju, propusnost graničnih prelaza, izvođenje građevinskih radova tokom sezone, poboljšanje komunalne uređenosti. Konstatovani je da je ograničenja neophodno rješavati kroz dodatnu koordinaciju državnih organa nadležnih za ova pitanja i institucija na lokalnom nivou. Takođe, Savjet je istakao potrebu na dodatnom angažovanju kada je u pitanju zapošljavanje stranaca i definisanje sistemskih rješenja u vezi sa obrazovanjem i usavršavanjem nedostajućih kadrova u sektoru turizma. U cilju efikasnog praćenja odvijanja turističke sezone i preduzimanja mjera za prevazilaženje izazova, posebno tokom predstojećeg špica turističke sezone, Savjet je formirao Koordinaciono tijelo za praćenje sezone na čijem je čelu ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.