Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Predstavljeni Radni sporazumi za godišnje akcijske programe za 2014. i 2016. godinu (IPA 2014 i IPA 2016)

Saopštenje: Predstavljeni Radni sporazumi za godišnje akcijske programe za 2014. i 2016. godinu (IPA 2014 i IPA 2016)
Datum objave: 20.06.2019 10:35 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizmaMinistarstvo održivog razvoja i turizma

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma danas je održan sastanak na temu jasnijeg definisanja obaveza i odgovornosti, te formalizovanja odnosa nadležnih institucija u Sektoru životne sredine i klimatskih akcija koje su propisane Radnim sporazumima za dva IPA programa – Godišnji akcijski program za 2014. i Godišnji akcijski program za 2016. godinu.

Državni sekretar i visoki programski službenik Saša Radulović prisutne je informisao o brojnim pozitivnim, kao i o negativnim iskustvima koje je Operativna struktura imala tokom implementacije Operativnog programa Regionalni razvoj 2012-2013. Ideja o kreiranju Radnih sporazuma potekla je sa ciljem da se iskoristi prethodno iskustvo i preduprijedi nastanak neželjenih posljedica sa kojima se Struktura ranije susrijetala i ujedno ojača ista, kako se takvi propusti ne bi ponavljali. 

Radulović je prisutnima predstavio Radne sporazume koji predstavljaju rezultat zajedničkog rada sa predstavnicima Ministarstva finansija, a kojima se jasno definišu i formalizuju odnosi između Implementacionih agencija (Uprave javnih radova (IPA 2016) i Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći – CFCU-a (IPA 2014)) kao ugovornih tijela, Jedinice za implementaciju projekata (PIU – Direkcija za upravljanje pretpristupnom podrškom EU i drugim fondovima (MORiT)) i korisničkih institucija, a koji se odnose na projekte iz Sektora za životnu sredinu i klimatske akcije koji se finansiraju kroz Godišnje akcijske programe za 2014. i 2016. godinu.

Osim Radnih sporazuma, predstavljene su i obaveze formiranja Nadglednih odbora i Projektnih timova za pojedinačne projekte, tijela koja će biti zadužena za redovno praćenje realizacije predviđenih aktivnosti na projektima, u koja će biti uključeni predstavnici svih institucija potpisnica Sporazuma.

Sporazume su potpisali predstavnici korisničkih institucija: Ivana Vojinović ispred Direktorata za životnu sredinu (MORiT), Momčilo Blagojević ispred Direktorata za vodoprivredu (MPRR), Nikola Medenica ispred AZPŽS, Luka Mitrović ispred ZHMS, Igor Građević ispred Direktorata za EU integracije i međunarodnu saradnju (MORiT) i Saša Radulović kao visoki programski službenik. Potpisivanje Sporazuma od strane šefova preostalih institucija se očekuje do kraja mjeseca nakon čega će Radni sporazumi stupiti na snagu i biti primjenjivi. 

Sastanku su prisustvovali predstavnici relevantnih institucija, potpisnica Sporazuma: predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR), Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Agencije za zaštitu prirode i životne sredine (AZPŽS), Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS), Uprave javnih radova (UJR) i MORiT-a.