Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Представљени Радни споразуми за годишње акцијске програме за 2014. и 2016. годину (ИПА 2014 и ИПА 2016)

Саопштење: Представљени Радни споразуми за годишње акцијске програме за 2014. и 2016. годину (ИПА 2014 и ИПА 2016)
Датум објаве: 20.06.2019 10:35 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризмаМинистарство одрживог развоја и туризма

У Министарству одрживог развоја и туризма данас је одржан састанак на тему јаснијег дефинисања обавеза и одговорности, те формализовања односа надлежних институција у Сектору животне средине и климатских акција које су прописане Радним споразумима за два ИПА програма – Годишњи акцијски програм за 2014. и Годишњи акцијски програм за 2016. годину.

Државни секретар и високи програмски службеник Саша Радуловић присутне је информисао о бројним позитивним, као и о негативним искуствима које је Оперативна структура имала током имплементације Оперативног програма Регионални развој 2012-2013. Идеја о креирању Радних споразума потекла је са циљем да се искористи претходно искуство и предуприједи настанак нежељених посљедица са којима се Структура раније сусријетала и уједно ојача иста, како се такви пропусти не би понављали. 

Радуловић је присутнима представио Радне споразуме који представљају резултат заједничког рада са представницима Министарства финансија, а којима се јасно дефинишу и формализују односи између Имплементационих агенција (Управе јавних радова (ИПА 2016) и Директората за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи – ЦФЦУ-а (ИПА 2014)) као уговорних тијела, Јединице за имплементацију пројеката (ПИУ – Дирекција за управљање претприступном подршком ЕУ и другим фондовима (МОРиТ)) и корисничких институција, а који се односе на пројекте из Сектора за животну средину и климатске акције који се финансирају кроз Годишње акцијске програме за 2014. и 2016. годину.

Осим Радних споразума, представљене су и обавезе формирања Надгледних одбора и Пројектних тимова за појединачне пројекте, тијела која ће бити задужена за редовно праћење реализације предвиђених активности на пројектима, у која ће бити укључени представници свих институција потписница Споразума.

Споразуме су потписали представници корисничких институција: Ивана Војиновић испред Директората за животну средину (МОРиТ), Момчило Благојевић испред Директората за водопривреду (МПРР), Никола Меденица испред АЗПЖС, Лука Митровић испред ЗХМС, Игор Грађевић испред Директората за ЕУ интеграције и међународну сарадњу (МОРиТ) и Саша Радуловић као високи програмски службеник. Потписивање Споразума од стране шефова преосталих институција се очекује до краја мјесеца након чега ће Радни споразуми ступити на снагу и бити примјењиви. 

Састанку су присуствовали представници релевантних институција, потписница Споразума: представници Министарства пољопривреде и руралног развоја (МПРР), Министарства унутрашњих послова (МУП), Агенције за заштиту природе и животне средине (АЗПЖС), Завода за хидрометеорологију и сеизмологију (ЗХМС), Управе јавних радова (УЈР) и МОРиТ-а.