Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Одржава се конференција о климатским промјенама у Бону

Саопштење: Одржава се конференција о климатским промјенама у Бону
Датум објаве: 21.06.2019 14:11 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

У Свјетском конференцијском центру Уједињених нација у Бону у периоду 17-27. јуна одржава се 50. сједница Помоћног органа Конвенције за науку и технологију (СБСТА 50) и 50. сједница Помоћног органа Конвенције за имплементацију (СБИ 50).

Током уводне сесије истакнуто је да је од првог састанка СБСТА 1995. до данас постигнут велики напредак, али да на глобалном нивоу још увијек нијесу довољно стабилизоване емисије и концентрације гасова са ефектом стаклене баште. 

У том контексту, истакнуто је да препоруке СБСТА могу успјешно помоћи чланицама УНФЦЦЦ-а у њиховим активностима, са циљем промовисања трансфер еколошких технологија за ублажавање климатских промјена и прилагођавања климатским промјенама у земљама у развоју, у складу са њиховим развојним приоритетима, које могу допринијети амбициозном циљу смањења емисија ГХГ гасова. 

Поред структурирања рада у оквиру различитих преговарачких сесија биће организован и низ редовних догађаја, укључујући дијалоге о истраживању, експертске састанке из области прилагођавања и ублажавања, током којих ће бити представљен и посљедњи извјештај Међувладиног панела о климатским промјенама ИПЦЦ. 

Педесета сједница Помоћног тијела за спровођење (СБИ 50) обухвата и Мултилатералне сесије радних група за оцјењивање, омогућавајући размјену мишљења у оквиру међународних консултација и анализа. 

Секретаријат је припремио методологију, процедуре, као и програм рада, како би се допринијело успјешном организовању предстојеће Конференције страна уговорница УНФЦЦЦ (ЦОП25), која ће се одржати у Сантјагу, Чиле, током децембра 2019. 

Учешће на поменутим сесијама ће додатно допринијети изградњи капацитета, интезивирати активности у области климатских промјена, као и успоставити синергију изван климатског оквира. 

Састанцима испред Министарства одрживог развоја и туризма, Директората за климатске промјене и медитеранске послове присуствују генерални директор Ешеф Хусић и руководитељка Дирекције за климатске промјене Марина Спахић.