Manja slova Veća slova RSS
>

Ministar Radulović zadovoljan kandidaturom Solane na Ramsar listu

Ministar Radulović zadovoljan kandidaturom Solane na Ramsar listu
Datum objave: 04.07.2019 16:11 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministar Pavle Radulović kazao je da je izuzetno zadovoljan što je Ministarstvo održivog razvoja i turizma predalo aplikaciju za upis Ulcinjske solane na Ramsar listu međunarodnih močvarnih područja.

Na presu u Vladi Crne Gore, Radulović je rekao da se nada da će aplikacija biti uspješna čime će se napraviti jedan značajan korak prema finalnom opredjeljenju kako treba da se tretira Ulcinjska solana. Podsjetio je da je ispunjeno 6 od 9 uslova za upis na ovu prestižnu listu.

„Ovim smo otprilike stavili tačku na administrativni dio, a sada prelazimo na operativni dio“, kazao je Radulović podsjećajući na ukupan proces koji je prethodio proglašenju Solane Parkom prirode i podnošenja zvanične aplikacije za Ramsar listu.

„Bili ste svjedoci da smo usvojili prvo Prostorno urbanistički plan Opštine Ulcinj kojim smo opredijelili ovo područje da bude zaštićeno, odnosno Park prirode, nakon toga Prostorni plan obalnog područja kojim je predviđena ista namjena, završili studiju zaštite uz pomoć Evropske komisije i dijela NVO sektora i naravno naše Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, zatim usvojili istu tu studiju, poslali Opštini Ulcinj na usvajanje. Dakle, Opština je usvojila i sada je taj prostor zvanično Park prirode, a prekjuče smo predali i zvaničnu aplikaciju za Ramsar“ kazao je Radulović.

Podsjetio je na činjenicu da je 1934. Zogajsko blato isušeno i da je tamo puštena slana voda, kao i da su napravljeni bazeni za slanu vodu. „Branjem soli tamo je vremenom nastala jedna vještačka ekosistemska struktura koja je danas više nego važna ne samo za Crnu Goru i region, veći za cijelu Evropu. Dakle radi se o ogromnom broju gnjezdarica, ptica koje migriraju, odmorišta za mnoge vrste ptica, dom za mnoge vrste ugroženih riba, gmizacava, halofitnih bijaka“.

Na pitanje da prokomentariše stavove pojedinih NVO o tome da administracija “ćuti” jer je izvještaj UNESCO-a navodno pokazao da je Tara devastirana, Radulović je kazao da će govoriti jezikom argumenata pozivajući javnost da sačeka 10. jul kada će u Bakuu biti iznijet konačan stav UNESCO-a o Izvještaju.

“Po svjedočenju ljudi koji su ga pisali, Izvještaj je skup informacija i opservacija na osnovu koga će grupe ekperata donijeti zaključke i odluke za par dana. U novembru sam tvrdio i sada tvrdim da korito rijeke Tare nije izmješteno, da Tara nije potpuno ugrožena i da se neće skinuti sa liste MAB (čovjek i biosfera), da nije istina da praktikujemo politiku nekažnjavanja – štaviše. Još jednom, niko nikad nije rekao da izgradnja autoputa nema uticaja na Taru. Tvrdili smo da je taj uticaj ograničen - lokalan, da je velika većina tih uticaja privremena, a da dio uticaja koji ostaju nemaju nikakvog efekta na zaštićene djelove”, kazao je Radulović.

Ministar je takođe kazao da će Vlada i ove godine podržati muzički festival Sea dance, koji je postao internacionalni brend Crne Gore.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma 

FOTO: https://flic.kr/s/aHsmEMaURr

VIDEO: https://youtu.be/IdE67bOc_L0