Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Turistička mapa na šest jezika i audio vodič za panoramsku rutu Durmitorski prsten

Saopštenje: Turistička mapa na šest jezika i audio vodič za panoramsku rutu Durmitorski prsten
Datum objave: 17.07.2019 15:09 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma organizovalo je juče obilazak panoramske rute Durmitorski prsten na Žabljaku u cilju dodatne promocije turističke ponude sjevera.

Učesnici jučerašnjeg obilaska bili su predstavnici Ministarstva, crnogorskih medijskih kuća, Nacionalne turističke organizacije, zatim lokalne turističke organizacije Žabljak, dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve Rade Ratković, studenti Fakulteta za turizam Univerziteta Mediteran i Rade Ćoso dugogodišnji turistički poslenik.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Portparolka Ministarstva Marina Miketić Nikolić kazala je da Ministarstvo izradilo projekat signalizacije za ovu rutu, te najavila da će vrlo brzo biti raspisan tender za uređenje dodatnih 14 lokacija - odmorišta i vidikovaca duž ove rute.

Miketić je istakla da je Ministarstvo izradilo turističku mapu Panoramski putevi na šest jezika, kao i da se uskoro očekuje štampanje priručnika koji će pomoći svim ljudima koji se bave ruralnim turizmom da budu što bolji seoski domaćini.

„Priručnik će, između ostalog, obuhvatati neka osnovna uputstva kako se razvija seosko domaćinstvo i kreira turistički proizvod, zatim osnovne fraze na šest stranih jezika kojima se gosti dočekuju i daju osnovne informacije, što našim seoskim domaćinima omogućava besplatnu vrstu edukacije“, pojasnila je Miketić Nikolić.

Direktorica Turističke organizacije Žabljak Vanja Šarović kazala je da je panoramska ruta izuzetno važna za turističku ponuda Žabljaka te istakla da ruta većim dijelom prolazi kroz Nacionalni park „Durmitor“, što svim turistima koji obilaze ovu rutu daje mogućnost da upoznaju sve specifičnosti Nacionalnog parka i prođu kroz kanjone, visoravni te masiv planine Durmitor.

Prema njenim riječima, jako je važno što se duž ove rute nalaze određene kulturne znamenitosti i seoska domaćinstva pa turisti ujedno imaju sadržajniju ponudu, odnosno upoznavanje sa kulturom, tradicijom i gastronomijom kompletnog durmitorskog kraja.

Ona je takođe istakla značaj izrade mapa i audio vodiča koji posjetiocima sa različitih govornih područja omogućavaju da samostalno prođu cijelu rutom i dobiju detaljne informacije ne samo o Nacionalnom parku, već o svim sadržajima koji se nalaze neposredno uz ovu rutu.