Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

>

Од Котора, преко Пераста и Тивта, до Херцег Новог соларним тримаранима

Од Котора, преко Пераста и Тивта, до Херцег Новог соларним тримаранима
Датум објаве: 18.07.2019 11:20 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

 

Министарство одрживог развоја и туризма

У Тивту на Пинама, свечано су поринути тримарани на електрични и хибридни погон. Соларни брод Елеттра и хибридни Грацијана дио су пројекта Белла Бока, а саградила их је истоимена компанија, уз подршку Министарства одрживог развоја и туризма, Привредне Коморе Црне Горе и Програма Уједињених нација за развој.

Туристима, као и мјештанима Боке, до краја мјесеца биће доступан нови вид јавног превоза бродовима које ће покретати сунчева енергија. Морем ће саобраћати два потпуно еколошка брода. Брз, удобан и јефтин обилазак залива бродовима од Котора, преко Пераста и Тивта, до Херцег Новог редовно ��е саобраћати од 20. јула. Биће успостваљене двије пробне линије, највјероватније на сваких сат времена са јасно обиљеженим стајалиштима. Цијена превоза кретаће се од 3 до 5 еура, колико тренутно кошта аутобуски јавни превоз у Боки, а биће уведене и мјесечне и годишње карте, као и попусти за раднике, ђаке и пензионере.

Предсједник општине Тиват, Синиша Кусовац поздравио је присутне званице у име општине која, како је рекао ,,снажно подржава иницијативе од значаја за животну средину и такви пројекти су наше стратешко опредјељење. Тиват је препознат као генератор добрих идеја и лидер у дјеловању у правцу имплементације еколошки значајних иницијатива и пројеката и то га несумњиво брендира као еколошки освијешћену дестинацију. У том смислу, пројекат бродова на соларни погон, који су подржали УНДП и Министарство одрживог развоја и туризма, доприноси оживљавању линијско-бродског саобраћаја и почетку примјене еколошких метода у тој врсти транспорта путника у Боки Которској'', рекао је Кусовац.

Највећа предност овог пројекта је растерећење друмског саобраћаја у заливу нарочито током сезоне. Због гужве у саобраћају од Котора до Херцег Новог у љетњим мјесецима стиже се за сат и по, некад и два. Бродовима компаније ,,Белла Бока” то путовање трајаће свега 45 минута.

Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић нагласио је да је пројекат ,,Бела Бока’’ ,,иновативан и изузетно битан, како са аспекта растерећења друмског саобраћаја на путевима дуж Бококоторског залива, тако и са аспекта заштите животне средине. Постојање оваквог сервиса – услуге воденог транспорта у Бококоторском заливу, омогућиће становницима и посјетиоцима овог дијела црногорског приморја да се прије орјентишу на бржи, јефтинији и занимљивији транспорт „пловилима на електрични погон“, што ће утицати на мању употребу аутомобила, чиме ће директно утицати на смањење загађења испусним гасовима из аутомобилских мотора’’, закључио је Нурковић.

Пројекат ће утицати на смањење нивоа емисија штетних гасова, укључујући ЦО2, те понудити посјетиоцима узбудљив и инспиративан доживљај еколошког путовања, али и подржати развој Црне Горе као еколошке туристичке дестинације.

,,Заиста је задовољство подржати пројекат који директно утиче на очување нашег мора, односно на водени свијет који у њему живи. Наша тенденција да Црну Гору изградимо као водећу дестинацију на Медитерану не желимо претпоставити очувању природе и лошем утицају на здравља људи и квалитет и комфор живота грађана. Изазов је избалансирати убрзан развој и све већу популарност дестинацијеи бригу о околини, али управо овакви пројекти су доказ да уједињени у доброј идеји можемо помирити те двије тежње, подижући истовремено еколошке стандарде, профит, удобност и брзину превоза - посебно у шпицу сезоне’’, казао је државни секретар Дамир Давидовић.

,,Сви треба да будемо поносни на овај пројекат јер је он примјер како иновације у дизајну, обновљивој енергији и улагању приватног капитала за јавно добро - представљају и потребу за заштиту животне средине и економску шансу. Да би се убрзао прелазак на одрживе алтернативе, Влада треба да улаже у потребну инфраструктуру и да усвоји подстицајне политике и мјере, како би привукла инвеститоре који цијене животну средину и чија пословна визија превазилази краткорочну добит’’, истакла је стална представница УНДП у Црној Гори, Даниела Гашпарикова.

,,Привредна комора Црне Горе је веома посвећена свим активностима које су усмјерене на очување околине, плави раст и зелену мобилност. Стога ће свака идеја попут ове имати наше пуно разумијевање и подршку’’, нагласио је предсједник ПКЦГ, Властимир Голубовић.

Укупна инвестиција овог пројекта, јединственог на Медитерану је 4.259.000 ЕУР, док суфинансирање преко УНДП пројекта Развој нискокарбонског туризма у Црној Гори износи 150.000 ЕУР.

,,Планирамо да упослимо 60 радника искључиво из Боке’’, најавио је г-дин Рицардо Бонетти, директор и ген. менаџер компаније Белла Бока. ,,До краја наредне године уз ова два брода који су дио прве фазе пројекта, заливом би требало да саобраћа још њих 7, који ће моћи да приме од 35 до 60 путника. Биће изграђено и 13 стајалишта са електронским редом вожње, а бродови ће саобраћати током цијеле године не само у току сезоне,, рекао је Бонети.

Статистике говоре да се око 7 хиљада путника аутомобилима и аутобусима превезе у току године кроз Бококоторски залив. Ако се половина тих путника превезе соларним катамаранима, смањиће се емисија угљен диоксида за преко 500 хиљада тона. Уз бродове за превоз, заливом ће крстарити и посебна барка за сакупљање пластичног отпада из мора.

Редовни превоз на мору у Боки, постојао је и крајем 19. вијека. Зато је за очекивати да ће осим туриста и Бокељи користи бродове како би брже стигли до свих мјеста у заливу.