Мања слова Већа слова РСС
>

Делегације Министарства одрживог развоја и туризма и Секретаријата за развојне пројекте посјетиле ОХМ Мамула Црна Гора

Делегације Министарства одрживог развоја и туризма и Секретаријата за развојне пројекте посјетиле ОХМ Мамула Црна Гора
Датум објаве: 23.07.2019 10:18 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Мамула изузетан примјер туристичке валоризације културне баштине

Трансформација острва Ластавица и утврђења Мамула уз минималне интервенције и очување историјске и архитектонске аутентичности и интегритета локалитета, те увођење хотелских садржаја уз употребу еколошких и одрживих метода основне су карактеристике пројекта који реализује компанија ОХМ Мамула, што је у потпуности у сагласју са политиком Министарства одрживог развоја и туризма (МРТ) и других институција у Црној Гори – оцијењено је током посјете делегација Министарства и Секретаријата за развојне пројекте компанији ОХМ Мамула Црна Гора.

Делегација коју су предводили државни секретар МОРиТ-а Дамир Давидовић и секретар Секретаријата за развојне пројекте Дејан Медојевић, разговарала је са менаџментом и консултантима компаније ОХМ Мамула о реконструкцији тврђаве Мамула и главним радовима који би ускоро требало да почну.

„Влада Црне Горе и Министарство одрживог развоја и туризма подржавају у потпуности пројекте који доприносе туристичком и економском развоју Црне Горе а посебно пројектима који се изводе уз пуно поштовање архитектонске аутентичности и доприносе валоризацији културног туризма“, оцијенио је државни секретар Давидовић.

ОХМ Мамула је, како у фази припреме за почетак првих радова тако и током извођења припремних радова, спровела обимна истраживања постојеће документације и стања на терену, а посебно је важна одржива потрошња струје и воде, као и безбједан систем управљања отпадом који ће бити успостављени на локацији. 

На локалитету су очишћена и тестирана два постојећа бунара, као и мрежни систем прикупљања кишнице и вишеструке употребе воде кроз рециклирање, који ће бити ревитализован и оспособљен за поновну употребу на исти начин као и прије више од 160 година, када је тврђава и направљена.

Културна добра су ресурс на којем се гради економски и туристички развој а трансформација Мамуле доприноси снажењу туристичке понуде Црне Горе.

Извршни директор ОХМ Мамула Предраг Ненезић рекао је да ће реконструкција и трансформација Мамуле представљати изазован пројекат и у Црној Гори први примјер адекватне валоризације историјског споменика и објекта под заштитом државе. 

„Ријеч је о трансформацији у хотелско-туристички ризорт са свим садржајима које захтијева такав објекат а који ће истовремено сачувати аутентичност и посједовати садржаје каква је историјска галерија и остати јаван, отворен за јавност.“, рекао је Ненезић.

На острву Ластавица у току је посљедња фаза земљаних радова на централном платоу а подразумијева рашчишћавање земље и уклањање стијенског материјала до пројектоване коте ископа, ради увођења укопаних сервисних садржаја. Након формирања сервисних садржаја испод платоа, земљани насип ће бити враћен, а плато ће добити оригиналан изглед. 

Реконструкција тврђаве Мамула и острва планира се кроз Главни пројекат, у складу са претходно издатим конзерваторским и урбанистичко-техничким условима и највишим међународним стандардима заштите животне средине, уз максимално очување оригиналне физиономије предјела и свих затечених елемената утврђеног комплекса. 

На пројекту ради интернационални тим реномираних стручњака који укључује МЦМ Десигн из Португала, Орасцом Швајцарска, Студио Пројектор из Тивта, Енформу из Котора и друге.