Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Crna Gora učestvovala na Globalnoj konferenciji u organizaciji Zelenog klimatskog fonda

Saopštenje: Crna Gora učestvovala na Globalnoj konferenciji u organizaciji Zelenog klimatskog fonda
Datum objave: 02.09.2019 13:05 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma

U organizaciji Zelenog klimatskog fonda (ZKF) održana je Globalna konferencija u periodu 19-23. avgust 2019., u Songdu, Južna Koreja. Cilj konferencije bio je da omogući zemljama u razvoju da diskutuju o mogućnostima dobijanja finansijske podrške od strane ZKF-a, a koja se kreće u pravcu niskokarbonskog razvoja u skladu sa ciljevima UNFCCC-a i Pariskog sporazuma.

Tokom segmenta konferencije na visokom nivou, bivši generalni sekretar Ujedninjenih nacija, Ban Ki-Mun, predočio je snažnu potrebu da se nastavi sa pružanjem podrške ugroženim zemljama za pristup finansijama, a u cilju prilagođavanja klimatskim promjenama.

U okviru panel diskusije za region Jugoistočne Evrope i Centralne Azije aktivno učešće uzeo je Saša Radulović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, ukazujući na dosadašnje aktivnosti u okviru saradnje Crne Gore sa ZKF-om, uključujući i status realizacije projekata. Takođe, Radulović je istakao da izazov klimatskih promjena zahtijeva globalni odgovor svih zemalja, podjednako uključujući javni i privatni sektor.

Pored paralelnih sesija, održan je i bilateralni sastanak s direktorom Direkcije za državne programe u okviru ZKF-a, Osmanom JarJuom, a u vezi pripreme Nacionalnog programa prioritetnih aktivnosti za saradnju sa ZKF, u okviru projekta „Plan pripravnosti za saradnju sa Zelenim klimatskim fondom i izrada Nacionalnog programa prioritetnih aktivnosti“, kao i izrade Nacionalnog plana adaptacije na klimatske promjene.

Ispred Ministarstva održivog razvoja i turizma konferenciji su prisustvovali: Saša Radulović, državni sekretar, Ešef Husić, generalni direktor Direktorata za klimatske promjene i mediteranske poslove i Milica Mudreša, savjetnica u Direkciji za klimatske promjene.

ZKF, uspostavljen od strane zemalja potpisnica Okvirne konvencije UN o promjeni klime (UNFCCC) 2010., predstavlja dio finansijskog mehanizma Konvencije i pruža podršku zemljama u razvoju u nastojanju da ograniče ili smanje emisije gasova staklene bašte, kao i da se prilagode negativnim uticajima klimatskih promjena. Fond teži promovisanju promjene paradigme privrednog razvoja u pravcu razvoja sa niskim emisijama gasova staklene bašte, koji je istovremeno otporan na negativne uticaje klimatskih promjena, posebno uzimajući u obzir potrebe zemalja koje su najugroženije.