Мања слова Већа слова РСС
>

Улцињска Солана треће Рамсар подручје у Црној Гори

Улцињска Солана треће Рамсар подручје у Црној Гори
Датум објаве: 09.09.2019 17:16 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Улцињска Солана је данас проглашена мочваром од међународног значаја и уврштена на Рамсар свјетску листу мочварних подручја.

Министарство одрживог развоја и туризма кандидовало је Улцињску солану за Рамсар, треће мочварно подручје у Црној Гори, у јулу ове године након усвајања Одлуке на сједници Скупштине општине Улцињ, одржаној 24. јуна 2019. године када је Улцињска Солана проглашена заштићеним подручјем - Парком природе.

Улцињска Солана је једна од десет највећих и најмлађих солана на Медитерану, као и станиште од глобалног значаја за боравак и гнијеждење водених птица, те проглашењем Солане - Парком природе, као и Рамсар подручјем, заокружен је важан процес који је Влада Црне Горе преко Министарства одрживог развоја и туризма спровела током протекле четири године.

Усвојеним планским документима од стране Владе у фебруару 2017. и Скупштине у јулу 2018., тј. Просторно урбанистичким планом за општину Улцињ и Просторним планом подручја посебне намјене за обално подручје, утврђена је неспорна и јасна намјена подручја Улцињске солане, а то је заштићено подручје (парк природе) и предложена је њена номинација за упис на Рамсар листу мочвара од међународног значаја.

Конвенција о заштити влажних станишта од међународног значаја – Рамсар конвенција је међународни споразум који пружа оквир за националне акције и међународну сарадњу за очување и мудро коришћење влажних станишта и њихових ресурса.

Данас је Рамсарска листа највећа свјетска мрежа заштићених подручја, јер постоји преко 2.200 рамсарских локалитета на територији 170 Рамсар уговорних страна широм свијета, које покривају више од 2,1 милиона квадратних километара.

У Црној Гори од данас постоји треће Рамсар подручје - Улцињска Солана, док су раније уписани на ову медјународну листу Национални парк Скадарско језеро (1995.године) и Тиватска солила ( 2013. године).