Manja slova Veća slova RSS
>

Crna Gora domaćin EASA foruma - Povjerenje u vazduhoplovstvo i održivost ključna pitanja

Crna Gora domaćin EASA foruma - Povjerenje u vazduhoplovstvo i održivost ključna pitanja
Datum objave: 10.09.2019 13:50 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Budva, 10. septembar 2019. godine – Crna Gora je zemlja domaćin sedmog Foruma o međunarodnoj saradnji, koji organizuje jedna od vodećih institucija u oblasti civilnog vazduhoplovstva, Agencija Evropske unije za sigurnost vazdušnog saobraćaja (EASA).

Ministarstvo održivog razvoja i turizma
„To što se Forum prvi put održava u jednoj zemlji na Zapadnom Balkanu, dokaz je važnosti i značaja koji EASA posvećuje ovom regionu“, saopštio je na otvaranju Foruma izvršni direktor EASA Patrik Ki. „Nalazimo se na raskršću, jer se trenutno dešava mnogo promjena u vazduhoplovstvu. Nedavne nesreće sa vazduhoplovom Boing 737 uticale su na povjerenje javnosti u vazduhoplovstvo. Naša je dužnost da održimo to povjerenje i to je posao za sve nas. Drugo važno pitanje kojim se bavimo je održivost i zaštita životne sredine. U Evropi čak postoje kampanje koje osuđuju letenje avionom, zbog negativnog uticaja na životnu sredinu“, naveo je Ki. Za sva ova pitanja, kako je dodao, veliki značaj imaće međunarodna i regionalna saradnja svih vazduhoplovnih subjekata.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Na otvaranju Foruma, učesnike je pozdravio i ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, koji se osvrnuo na značaj razvoja vazdušnog saobraćaja u kontekstu naše zemlje kao turističke destinacije. „Znamo da je saobraćaj važna karika u razvoju punih turističkih potencijala, a posebno važan nam je vazdušni saobraćaj, kao najbrže rastući vid transporta. Pri tom, ne mislim samo na avio-dostupnost i otvorenost, već takođe i na sigurnost i bezbjednost vazdušnog saobraćaja u Crnoj Gori. Upravo u toj sferi veliku ulogu ima naš domaćin, Agencija za civilno vazduhoplovstvo, čijim naporima danas imamo respektabilnu vazduhoplovnu vlast.”, kazao je Radulović.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Dragan Đurović podsjetio je da je u prethodnom periodu usvojeno više od 130 normativnih akata, kojim su u naš pravni sistem implementirani propisi Evropske unije u oblasti vazdušnog saobraćaja. „Agencija za civilno vazduhoplovstvo kao sistemska osnova funkcionisanja civilnog vazdušnog saobraćaja, za deceniju postojanja učinila je da Crna Gora postane ravnopravan i uvažen partner u međunarodnim vazduhoplovnim asocijacijama“, zaključio je Đurović.

Učesnici Foruma, njih oko 100, predstavnici su vazduhoplovnih vlasti iz 47 zemalja i tokom tri dana baviće se brojnim aktuelnim temama iz vazduhoplovstva, kao što su porast vazdušnog saobraćaja, ispunjavanje ekoloških zahtjeva, zadržavanje povjerenja javnosti u sigurnost vazdušnog saobraćaja i dalja regionalna i tehnička saradnja. Forum se održava u Budvi.