Мања слова Већа слова РСС
>

Црна Гора домаћин ЕАСА форума - Повјерење у ваздухопловство и одрживост кључна питања

Црна Гора домаћин ЕАСА форума - Повјерење у ваздухопловство и одрживост кључна питања
Датум објаве: 10.09.2019 13:50 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Будва, 10. септембар 2019. године – Црна Гора је земља домаћин седмог Форума о међународној сарадњи, који организује једна од водећих институција у области цивилног ваздухопловства, Агенција Европске уније за сигурност ваздушног саобраћаја (ЕАСА).

Министарство одрживог развоја и туризма
„То што се Форум први пут одржава у једној земљи на Западном Балкану, доказ је важности и значаја који ЕАСА посвећује овом региону“, саопштио је на отварању Форума извршни директор ЕАСА Патрик Ки. „Налазимо се на раскршћу, јер се тренутно дешава много промјена у ваздухопловству. Недавне несреће са ваздухопловом Боинг 737 утицале су на повјерење јавности у ваздухопловство. Наша је дужност да одржимо то повјерење и то је посао за све нас. Друго важно питање којим се бавимо је одрживост и заштита животне средине. У Европи чак постоје кампање које осуђују летење авионом, због негативног утицаја на животну средину“, навео је Ки. За сва ова питања, како је додао, велики значај имаће међународна и регионална сарадња свих ваздухопловних субјеката.

Министарство одрживог развоја и туризма
На отварању Форума, учеснике је поздравио и министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић, који се осврнуо на значај развоја ваздушног саобраћаја у контексту наше земље као туристичке дестинације. „Знамо да је саобраћај важна карика у развоју пуних туристичких потенцијала, а посебно важан нам је ваздушни саобраћај, као најбрже растући вид транспорта. При том, не мислим само на авио-доступност и отвореност, већ такође и на сигурност и безбједност ваздушног саобраћаја у Црној Гори. Управо у тој сфери велику улогу има наш домаћин, Агенција за цивилно ваздухопловство, чијим напорима данас имамо респектабилну ваздухопловну власт.”, казао је Радуловић.

Министарство одрживог развоја и туризма
Директор Агенције за цивилно ваздухопловство Драган Ђуровић подсјетио је да је у претходном периоду усвојено више од 130 нормативних аката, којим су у наш правни систем имплементирани прописи Европске уније у области ваздушног саобраћаја. „Агенција за цивилно ваздухопловство као системска основа функционисања цивилног ваздушног саобраћаја, за деценију постојања учинила је да Црна Гора постане равноправан и уважен партнер у међународним ваздухопловним асоцијацијама“, закључио је Ђуровић.

Учесници Форума, њих око 100, представници су ваздухопловних власти из 47 земаља и током три дана бавиће се бројним актуелним темама из ваздухопловства, као што су пораст ваздушног саобраћаја, испуњавање еколошких захтјева, задржавање повјерења јавности у сигурност ваздушног саобраћаја и даља регионална и техничка сарадња. Форум се одржава у Будви.