Manja slova Veća slova RSS

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

>

Saopštenje: Crna Gora posvećena cilju smanjenja gasova sa efektom staklene bašte

Saopštenje: Crna Gora posvećena cilju smanjenja gasova sa efektom staklene bašte
Datum objave: 13.09.2019 12:43 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma danas je održan sastanak državnog sekretara Saše Radulovića i generalnog direktora Direktorata za klimatske promjene i mediteranske poslove Ešefa Husića sa ambasadorkom Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp.
Državni sekretar Radulović podsjetio je da je Crna Gora kao potpisnica Pariskog sporazuma već ostvarila znatne napore u prethodnom periodu kada je smanjenje emisija gasova u pitanju, te da se neće zaustaviti na tome već da svoj dalji razvoj bazira na niskokarbonskim tehnologijama. 

Radulović i ambasadorka Kemp takođe su razmotrili dalje mogućnosti pružanja podrške u dijelu kreiranja novih i pridruživanja postojećim zelenim inicijativama, kao i mogućnosti finansijske podrške, s obzirom na to da su pored postojećih fondova kao što su Globalni fond za životnu sredinu, Zeleni klimatski fond, IPA II Program, a imajući u vidu obaveze koje proizilaze otvaranjem Poglavlja 27., Crnoj Gori potrebni dodatni vidovi finansiranja.

Generalni direktor Husić naveo je da je u cilju uspostavljanja zakonodavnog okvira u oblasti klimatskih promjena, Crna Gora pripremila Predlog zakona o zaštiti od negativnog uticaja klimatskih promjena, koji će normirati sprovođenje potrebnih mjera koje će dovesti do uspostavljanja zaokruženog sistema neophodnog za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte. Takođe, prema riječima Husića Predlog zakona izrađen je na taj način da ne ograničava konkurentnost crnogorske privrede već da omogući njeno lakše integrisanje u globalna tržišta u skladu sa aktuelnim tendecijama i pravilima međunarodne ekonomske politike. 

Husić je takođe informisao ambasadorku Kemp o projektu „Plan pripravnosti za saradnju sa Zelenim klimatskim fondom i izrada Nacionalnog programa prioritetnih aktivnosti“ koji je podržan od strane Zelenog klimatskog fonda (ZKF) i sprovodi se u saradnji MORiT-a i Programa Ujedinjenin nacija za životnu sredinu (UN Environment), kao implementacionog partnera, dodajući da je u toku izrada Nacionalnog programa prioritetnih aktivnosti za saradnju sa ZKF-om. Kako je istakao, ovaj dokument ima za cilj da definiše listu potencijalnih programa i projekata koji u narednom periodu mogu doprinijeti razvoju Crne Gore zasnovanom na niskim emisijama gasova staklene bašte istovremeno otpornim na negativne uticaje klimatskih promjena, a koji zadovoljavaju kriterijume za dobijanje podrške ZKF-a. 

Jedna od tema sastanaka bio je i predstojeći Samit UN o klimi 2019. koji će se održati u Njujorku 23. septembra, a na kom se očekuje stav Crne Gore u pogledu Nacionalno utvrđenog doprinosa (NDC) - odnosno zahtjeva da se revidira i unaprijedi doprinos zemlje u cilju smanjenja emisija i dostizanja nulte emisije do 2050. kao i podrška nekoj od predloženih incijativa u okviru djelovanja devet koalicija zemalja u pripremnom procesu za Samit.