Manja slova Veća slova RSS

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

>

EPPA radionica: Dobrim upravljanjem otpadom na kopnu do adekvatne zaštite morske sredine

EPPA radionica: Dobrim upravljanjem otpadom na kopnu do adekvatne zaštite morske sredine
Datum objave: 13.09.2019 13:57 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma

„Da bi se morska sredina zaštitila od otpada potrebno je izgraditi adekvatnu komunalnu infrastrukturu na kopnu“, jedan je od glavnih zaključaka radionice Upravljanje morskim otpadom, u organizaciji EPPA-a u Splitu.

Generalni direktor Direktorata za upravljanje otpadom Dragan Asanović i generalna direktorica Direktorata za zaštitu životne sredine Ivana Vojinović, održali su predavanja o nacionalnom zakonodavstvu u ovoj oblasti, sa osvrtom na nova rješenja koja će ponuditi Prijedlog zakona o upravljanju otpadom. Između ostalog, biće obuhvaćena i Direktiva koja zabranjuju jednokratnu upotrebu plastike od 2021. godine.

Crnogorsku delegaciju ove međunarodne radionice činili su i šefica Biroa za odnose sa javnošću u kabinetu Ministarstva održivog razvoja i turizma Marina Miketić Nikolić i predstavnica Morskog dobra Aleksandra Ivanović, koja je prezentovala projekte koji se sprovode u okviru stalnog monitoringa otpada na plažama.

Evropski eksperti i predstavnici institucija iz zemalja regiona i Turske, Rumunije i Grčke, saglasili su se da je neophodno izgraditi adekvatnu infrastrukturu i podići svijest građana o štetnom uticaju plastike na životnu sredinu, uključujući indirektan uticaj na čovjeka. 

Prema podacima koji su se mogli čuti na radionici, plastični otpad čini oko 85 odsto ukupnog otpada u moru.