Manja slova Veća slova RSS

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

>

Saopštenje: Podgorica dobila prvu javnu punionicu za električne automobile

Saopštenje: Podgorica dobila prvu javnu punionicu za električne automobile
Datum objave: 17.09.2019 18:46 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma Ministarstvo održivog razvoja i turizma Ministarstvo održivog razvoja i turizma

 

U Podgorici je puštena u rad prva javna punionica za električne automobile. Punionica je postavljena ispred Skupštine Glavnog grada, na raskrsnici ulica Njegoševe i Vučedolske i prva je od tri planirane javne punionice u Podgorici.

Punionice su nabavljene u okviru projekta „Razvoj niskokarbonskog turizma“, kroz partnerstvo Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstva održivog razvoja i turizma, u saradnji sa Glavnim gradom.

Tim povodom, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova istakla je da „će prva javna punionica za električne automobile podstaći dalji razvoj mreže punionica u Crnoj Gori. Do kraja oktobra još dvije punionice biće instalirane u Podgorici, a do kraja godine ukupno jedanaest širom Crne Gore. Kako je navel, lako dostupna infrastruktura za punjenje je preduslov za prelaz na električna vozila, budući da su elektrifikacija i rješenja za e-mobilnost ključni faktori za smanjenje emisije CO2.

„Crnogorski sektor saobraćaja trenutno je odgovoran za 20 odsto nacionalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte. Ukoliko se rast emisija nastavi dosadašnjom dinamikom, predviđa se da će do 2030. činiti do 30 odsto nacionalnih emisija. Prelazak na električna vozila pomoći će u borbi protiv klimatskih promjena i doprinijeti smanjenju GHG emisija, jer su e-vozila sve više dio globalnog rješenja što je podstaknuto inovacijama u automobilskoj industriji. Vjerujem da će punjenje električnog automobila uskoro postati jednostavno i ležerno kao i punjenje pametnog telefona. Postavljanje većeg broja punionica na javnim površinama jedan je od preduslova za širu upotrebu električnih vozila“, kazala je Gašparikova.

„Ovogodišnja kampanja Evropska nedelja mobilnosti odlična je prilika da se građanima predstave održiva alternativna rješenja za mobilnost i predoče izazovi s kojima se svi susrećemo. Ulaganjem u zelenu infrastrukturu, trasiramo put ka zajedničkoj niskokarbonskoj budućnosti, jer su ove punionice važan korak ka smanjenju emisija i omogućiće da električna vozila postanu dostupna i građanima Crne Gore. UNDP će nastaviti da podržava projekte koji će otvoriti zelena radna mjesta, unaprijediti ekološku budućnost zemlje i pomoći Crnoj Gori u postizanju domaćih i međunarodnih klimatskih ciljeva’’, zaključila je Gašparikova.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, istakao je da nema značajnije teme od teme zaštite životne sredine. „Mislim da je Pariski ugovor koji ima za cilj da ublaži negativne posljedice klimatskih promjena vjerovatno najvažniji dokument našeg doba i meni je jako drago što je Crna Gora dio te priče. Znamo koliko se razvijeni svijet bavi ovim pitanjima, imali smo prilike to da vidimo i u kontekstu nedavnih požara u slivu Amazona. Kada pogledamo neku širu sliku, otvaranje prve punionice za električna vozila je mali korak za taj veliki svijet, ali je veliki korak za Podgoricu i za Crnu Goru“, kazao je on.

„Ovim što danas radimo i otvaranjem nove punionice u dijelu grada preko Morače tokom oktobra mjeseca šaljemo poruku da smo spremni da idemo u korak sa tim svijetom i da koliko god bili mali želimo da damo doprinos na planu zaštite životne sredine i nekim budućim generacijama ostavimo ono što smo naslijedili. Mi kao gradska uprava našim sugrađanima smo ponudili jedan sveobuhvatan zeleni paket podrazumijeva i to da smo juče najavili novi ciklus subvencija za kupovinu bicikala, u cilju motivisanja građana da koriste ovaj vid prevoza. Prekjuče smo dijelili cegere na jednoj od gradskih pijaca ukazujući na negativne posljedice korišćenja plastičnih kesa, unazad mjesecima se bavimo izradom Plana urbane mobilnosti koji će ponuditi sveobuhvatan odgovor na ono što su problemi organizacije javnog prevoza u glavnom gradu, a za koji dan krećemo u realizaciju novog ciklusa sadnje drveća u okviru projekta Moje drvo. Dakle, gotovo da nema dana da gradska uprava ne uradi nešto na planu poboljšanja životne sredine“, zaključio je gradonačelnik Vuković.

Generalni direktor Direktorata za međunarodnu saradnju u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Igor Građević istakao je da je ovo samo dio šireg projekta koji tretira smanjenje efekata staklene bašte. On je naveo da upravo ovakvi projekti i potezi doprinose promociji jednog novog pristupa i podizanja nivoa ekološke svijesti, budući da smo svjedoci da se pogotovo u glavnom gradu povećava kako broj stanovnika tako i broj motornih vozila, a to sve u svemu utiče na povećanje negativnih efekata koje ima ugljen dioksid na životnu sredinu.

Do kraja oktobra planirano je postavljanje još osam javnih punionica za e-automobile u saradnji sa opštinama Budva, Bijelo Polje, Kolašin, Cetinje i Žabljak - na teritoriji tih opština. Razvoj infrastrukturne mreže za električne automobile jedan je od preduslova za razvoj energetski efikasnog saobraćaja koji je manje štetan po životnu sredinu. Električni automobili krstare svjetskim cestama već desetak godina, ali ni na našim ulicama više nisu rijetkost. Prema posljednjim podacima, u Crnoj Gori je registrovano 106 električnih automobila.

Električni automobili su rješenje za vožnju u budućnosti koja nude brojne prednosti – manje zagađenje, smanjenje emisije CO2, smanjenje nivoa buke, povećanje energetske efikasnosti, nezavisnost od fosilnih goriva. U prvoj godini punjenje e-automobila biće besplatno. Aplikacija se može preuzeti sa sljedećeg linka: www.plugsurfing.com