Manja slova Veća slova RSS

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

>

Saopštenje: Obilježen Svjetski dan turizma takmičenjem u kuvanju crnogorskih srednjih stručnih škola

Saopštenje: Obilježen Svjetski dan turizma takmičenjem u kuvanju crnogorskih srednjih stručnih škola
Datum objave: 27.09.2019 16:37 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore danas je u Srednjoj mješovitoj školi “Danilo Kiš” u Budvi, u skladu sa zvaničnom temom Svjetskog dana turizma “Turizam i zapošljavanje: Bolja budućnost za sve”, organizovala takmičenje u kuvanju srednjih stručnih škola u Crnoj Gori s ciljem da doprinese podizanju svijesti o značaju obrazovanja i ulaganja u obrazovanje kada je turistička perspektiva naše zemlje u pitanju.

Direktorica NTOCG Željka Radak Kukavičić ovom prilikom istakla je da ovaj događaj predstavlja izuzetnu priliku da se podsjetimo na značaj obrazovanja kadrova u turizmu naročito imajući u vidu rastuće potrebe trustičke privrede za zapošljavanjem. “Kada je riječ o turizmu i zapošljavanju prirodno je krenuti od škola koje obrazuju stručne kadrove. Uz pomoć Ministarstva prosvjete i Centra za stručno obrazovanje pozvali smo sve stručne škole u Crnoj Gori koje imaju katedru za kuvarstvo da učestvuju u ovom simboličnom takmičenju, sa željom da podstaknemo i nagradimo njihov rad.” istakla je ona.

Radak Kukavičić se osvrnula i na društveni i ekonomski značaj turističkog sektora na Crnu Goru.

“Kada je riječ o Crnoj Gori, prema podacima Svjetskog savjeta za turizam i putovanja WTTC-a u 2018. godini zabilježen je rast od 8,3% kada je u pitanju sektor putovanja/turizma u ukupnom bruto društvenom proizvodu. Učešće sektora putovanja/turizma u ukupnom bruto bruštvenom proizvodu u 2018. godini iznosilo je 21,6%. U ukupnoj zaposlenosti tokom 2018. godine učešće sektora putovanja/turizma iznosilo je 17,1% od ukupne zaposlenosti u Crnoj Gori, odnosno oko 32,700 radnih mjesta.” kazala je Radak Kukavičić.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović istakao je da se moderni turizam zasniva na iskustvu I da je gastronomija jedan od najvažnijih motiva dolaska turiste u određenu destinaciju.Sa tog aspekta smo pokrenuli kampanju „Domaći ukusi“ pod sloganom „Dobro.Bolje.Domaće“ koja ima za cilj da promoviše crngorsku hranu. Pored prirodnih i kulturnih ljepota u narednom periodu na inostranom tržištu promovisaćemo i poseban segment crnogorske ponude odnosno crnogorske proizvode i gastronomska dostignuća.“ kazao je Davidović. On je zaključio da je gastronomija jedan od najvažnijih segmenata, da se očekuje da će samo u ovoj godini biti posluženo preko 42 miliona obroka i da se održivost turizma mora zasnivati na održivoj politici kadrova u Crnoj Gori.

Tročlane ekipe učenika 12 stručnih škola iz: Herceg Novog, Tivta, Kotora, Budve, Bara, Podgorice, Cetinja, Mojkovca, Bijelog Polja, Žabljaka, Pljevalja i Berana, takmičile su se u spremanju nacionalnog jela serviranog na moderan način i deserta.

O nagradama takmičenja odlučivao je stručni žiri šefova kuhinja renomiranih crnogorskih hotela i restorana kojim je predsjedavao Bogdan Krsmanović, iz hotela “Aman Sveti Stefan” i sekretar “Udruženja šefova kuhinja Crne Gore”.

Po ocjeni stručnog žirija tri prvorangirane ekipe koje su osvojile vrijedne donacije za kupovinu opreme za školski kabinet za kuvarstvo u iznosima od 3000, 2000 i 1000 eura su: JU Srednja mješovita škola “Danilo Kiš” iz Budve kao prvorangirana za pripremu “Modernog bokeškog brodeta” i “Čokoladnog polu sfera na pjeni od mora”, JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje “Sergej Stanić” iz Podgorice kao drugorangirana za pripremu jela “Popeci na podgorički način” i “Patišpanja “ i JU Srednja stručna škola “Vukadin Vukadinović” iz Berana kao trećerangirana za pripremu jela “Skrob od koprive” i “Oreo išlera sa džemom od drenjina”. Pored vrijednih nagrada za pobjedničke ekipe, NTOCG je za sve učesnike takmičenja u saradnji sa hotelskom privredom obezbijedila praksu u hotelima na primorju tokom naredne ljetnje turističke sezone.

Obilježavanju Svjetskog dana turizma priključila se Lokalna turistička organizacija Budve koja je ovom prilikom Srednjoj mješovitoj školi “Danilo Kiš” dodijelila vrijedne novčane nagrade za najbolje učenike završnih razreda smjerova turistički tehničar, tehničar kulinarstva, restorater, kuvar i poslastičar .

Organizaciju ovog takmičenja podržali su Ministarstvo prosvjete, Centar za stručno obrazovanje, JUSMŠ “Danilo Kiš” u Budvi i Udruženje šefova kuhinja Crne Gore.

Takmičenju su prisustvovali predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, lokalnih turističkih organizacija, Privredne komore Crne Gore, JP Morsko dobro, Javnog preduzeća za nacionalne parkove, hotela i hotelskih preduzeća, srednjih stručnih škola i fakulteta za turizam.

Zvanična proslava Svjetskog dana turizma u organizaciji Svjetske turističke organizacije (UNWTO), održava se u Nju Delhiju u Indiji. Tim povodom je Zurab Pololikashvili, generalni sekretar Svjetske turističke organizacije (UNWTO) kazao da je uloga turizma u otvaranju novih radnih mjesta često podcijenjena uprkos činjenici da turizam stvara 10 % radnih mjesta. „Zato je neophodno raditi na unapređenju ciljeva održivog razvoja, na maksimiziranju mogućnosti turizma u cilju otvaranja dodatnih radnih mjesta, na unapređenju tehnologija, a posebno na usklađivanju obrazovanja u turizmu za potrebe poslodavaca.“ zaključio je Pololikashvili.

Video materijal je dostupan na www.infobiro.tv  

PR služba Nacionalne turističke organizacije Crne Gore