Manja slova Veća slova RSS
>

Obavještenje: Raspisan javni poziv za izbor konsultanta za izradu Nacionalnog plana za sušu

Obavještenje: Raspisan javni poziv za izbor konsultanta za izradu Nacionalnog plana za sušu
Datum objave: 01.10.2019 07:31 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora je ratifikovala UN Konvenciju o borbi protiv degradacije zemljišta 2007.godine, usvajanjem Zakona o ratifikaciji ove Konvencije. Pitanje zaštite zemljišta na globalnom nivou aktuelno je već dugi niz godina, o čemu govori i činjenica da je ova Konvencija usvojena od strane UN-a još 1994.godine, i prva Konferencija zemalja članica održana je 1997.godine.

Na sastanku zemalja članica Konvencije održanom u Ordosu, Kina, 2017.godine, usvojena je Inicijativa za sušu, čime je ovo pitanje dodatno apostrofirano na globalnom nivou. Crna Gora je podržala ovu inicijativu i time iskazala spremnost da usko sarađuje sa Sekretarijatom Konvencije i Globalnim Mehanizmom kao njenim implementacionim tijelom, na svim budućim aktivnostima na ovom polju.

Kao zemlja koja je pružila podršku Inicijativi za sušu, Crna Gora je dobila mogućnost da uz podršku Globalnog Mehanizma, u narednom periodu pristupi izradi Nacionalnog plana za sušu.

Ovim putem obavještavamo zainteresovanu stručnu javnost da je od strane Globalnog mehanizma objavljen poziv za izbor konsultanta za izradu Nacionalnog plana za sušu za Crnu Goru.

Informacija o pozivu i detaljima prijave može se preuzeti na linku: https://www.unccd.int/sites/default/files/vacancies/2019-09/67%20TOR%20National%20Expert%20-%20Drought%20Plan%20Initiative%20Montenegro%20re-advertised.pdf