Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Čanović na 80. sjednici UNECE Komiteta za urbani razvoj, stanovanje i upravljanje zemljištem u Ženevi

Saopštenje: Čanović na 80. sjednici UNECE Komiteta za urbani razvoj, stanovanje i upravljanje zemljištem u Ženevi
Datum objave: 03.10.2019 12:10 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja Marko Čanović učestvovao je na 80. sjednici UNECE Komiteta za urbani razvoj, stanovanje i upravljanje zemljištem u Ženevi, pod nazivom „Obezbjeđenje pristupa adekvatnom, priuštivom i zdravom stanovanju za sve“. Sjednica se održava u periodu od 2. do 4. oktobra i okuplja visoke predstavnike Vlada koji razmatraju politike upravljanja stambenim objektima i zemljištem.

Čanović je na panel diskusiji posvećenoj kreiranju politika potkrijepljenom dokazima u zemljama UNECE regiona, naročito u pogledu održivog stanovanja i urbanog razvoja predstavio aktivnosti koje Vlada Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma preduzimaju na polju unapređenja politike stanovanja u našoj zemlji.

Kako je naveo, Nacionalna stambena strategija za period 2011-2020. i Zakon o socijalnom stanovanju, postavljaju osnovne strateške i institucionalne elemente sistema socijalnog stanovanja, koji će se u narednim godinama razvijati na državnom i lokalnom nivou.

„Nacionalna stambena strategija definiše viziju i misiju stambenog sektora, koja jeste pristojno stanovanje koje predstavlja jedan od ključnih činilaca životnog standarda i kvaliteta života, a istovremeno je važan pokretač privrednog i društvenog razvoja, i ujedno i osnovni cilj stambene politike“, kazao je Čanović ističući da rast standarda i dostupnosti stanovanja jeste prioritet socijalnog razvoja Crne Gore.

Kada je riječ o zakonskoj regulativi, Čanović je naveo da je Zakonom o socijalnom stanovanju utvrđeno da je socijalno stanovanje stanovanje odgovarajućeg standarda koje se obezbjeđuje pojedincima ili domaćinstvima koja iz socijalnih, ekonomskih i drugih razloga ne mogu da riješe pitanje stanovanja.

Na ovom polju, on je naročito istakao uspjeh projekta rješavanja stambenih pitanja građana po povoljnim uslovima u saradnji sa CEB-om – „1000+“, koji je implementiralo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, navodeći da je projekat u završnoj proceduri treće faze i najavio otpočinjanje priprema za čertvrtu fazu.

Kako je naglasio, kroz tri faze Projekta „1000+“ ukupno je do sada 1171 domaćinstvo, odnosno preko tri hiljade građana Crne Gore riješilo stambeno pitanje što je više nego zadovoljavajući rezultat, dok se kroz četvrtu fazu očekuje da će dodatnih 400 građana riješiti stambeno pitanje.

Čanović je govorio i o Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, sa posebnim osvrtom na legalizaciju bespravno sagrađenih objekata čiji je proces u toku. Navodeći da Crnoj Gori postoji veliki broj neformalno izgrađenih objekata, usvajanjem ovog zakona, svi ti objekti biće legalizovani, a životni uslovi poboljšani.

Čanović se takođe sastao sa predstavnicima UNECE Komiteta sa kojima je razgovarao o inovacionim politikama i inicijativama koje pokreću tranziciju ka novom konceptu pametnih i održivih gradova.