Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Њемци о Црној Гори: Неоткривено туристичко одредиште у Европи

Саопштење: Њемци о Црној Гори: Неоткривено туристичко одредиште у Европи
Датум објаве: 08.10.2019 07:59 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


На њемачком јавном сервису Нордојчер Рундфунк (Норддеутсцхер Рундфунк) емитована је репортажа о Црној Гори под називом “Заборављени бисери- Црна Гора“(Вергессене Перлен- Монтенегро).

Аутор емисије Торбен Шмид (Торбен Сцхмидт) започиње своје путовање ноћним возом на граници са Србијом. У Бијелом Пољу, малом граду са социјалистичким шармом, прати двојицу полицајаца из воза на путу кроз планине до мора. “Пут кроз Динарске планине, преко серпентина и мостова до обалног града Бара, сматра се најљепшом жељезницом на Балкану. Као такозвана Титова – жељезница , она је била понос југословенске жељезничке архитектуре”, каже аутор.

У емисији се наводи да Црна Гора своје име дугује црним планинама. “ Притом се у земљи могу наћи: стрме стијене, дубоке клисуре, сликовита језера, православни самостани, венецијанска архитектура, пјешчане плаже, па чак и фјорд као у Норвешкој. Кроз Јадран пролазе три климатске зоне које су подједнако велике као и њемачка регија Шлезвиг Холштајн (Сцхлесwиг Холстеин). Становници још увијек морају пронаћи свој пут између изазова постсоцијалистичког састава, раскошних балканских осјећаја и шанси за још увијек неоткривено туристичко одредиште у Еуропи”, каже Шмид.

Послије жељезничке пруге, филм представља страственог планинара Милана Радовића, који је као први Црногорац освојио врх од осам хиљада метара, а Црну Гору још увијек проглашава најљепшом на свијету.

Национална туристичка организација Црне Горе подржала је овај пројекат њемачке продукцијске куће Елбмотион пицтурес из Хамбурга која је претходне године боравила у Црној Гори.

ПР служба Националне туристичке организације Црне Горе