Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Odgovoran odnos prema životnoj sredini kao imperativ razvoja zdrave zajednice

Saopštenje: Odgovoran odnos prema životnoj sredini kao imperativ razvoja zdrave zajednice
Datum objave: 15.10.2019 12:29 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizmaMinistarstvo održivog razvoja i turizma

Borba se mora voditi na polju ekologije i životne sredine, a otpočeti odgovornijim pristupom, kako nas samih jednih prema drugima, tako i prema našem okruženju. Pored jake političke volje i ispravne politike za rješavanje ovih pitanja neophodne su konkretne aktivnosti na svim nivoima društva, kako bi se sistematski odreagovalo na probleme u životnoj sredini, uključujući klimatske promjene i prateće krize“, poručeno je na današnjem Inicijalnom sastanku Mehanizma za životnu sredinu, uspostavljenog između Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji je održan u Podgorici.

Otvarajući sastanak, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Saša Radulović istakao je da uspostavljanje pomenutog Mehanizma predstavlja potvrdu opredjeljenja 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine da sarađuju na polju zaštite životne sredine, kao krucijalnog pitanja za budućnost čovječanstva.

Navodeći da će u okviru Mehanizma poseban akcenat biti stavljen na pitanje zajedničke odgovornosti, principa spremnosti i jednakosti, Radulović je istakao da namjera nije da Mehanizam preuzme oblik političkog foruma za razmjenu mišljenja, već da njegov rad ima dominantno projektnu dimenziju.

Kako je najavio, ovaj okvir podržavaće istraživanja, modernizaciju i razvoj novih tehnologija u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promjena, usmjerenih ka pronalaženju inovativnih i dugoročno održivih rješenja. „Sve zainteresovane institucije biće u mogućnosti da predlože projekat koji je u skladu sa postavljenim kriterijumima i ciljevima Mehanizma“, kazao je Radulović.

„Zasnovan na principu obostrane koristi, Mehanizam će, produbljujući i jačajući saradnju u oblasti zaštite životne sredine, na temelju zajednički definisanih prioriteta, konstantno unapređivati međusobno razumijevanje i podsticati pragmatično djelovanje u oblasti životne sredine i klimatskih promjena, kako bismo se približili zajedničkom cilju“, saopštio je Radulović dodajući da će kroz isti biti kreirana i zajednička baza relevantnih podataka u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promjena.

Generalna direktorica Direktorata za međunarodnu saradnju u Ministarstvu ekologije i životne sredine NR Kine, Cui Dandan upoznala je učesnike sastanka sa aktivnostima koje Kina sprovodi na polju zaštite životne sredine, te istakla da Kinu u narednom periodu očekuju brojne kako mogućnosti tako i izazovi u ovoj oblasti. Ona je istakla da Kina i zemlje potpisnice Mehanizma dijele iste interese, ali i izazove kada je riječ o ekološkom zagađenju i klimatskim promjenama, zbog čega će saradnja u okviru Mehanizma znatno pomoći svim potpisnicama da pokušaju da riješe postojeće probleme u ovim oblastima. 

Cilj današnjeg sastanka predstavlja postavljanje temelja i definisanje konkretnih aktivnosti za buduću saradnju na polju životne sredine, koja će biti vođena vizijom očuvanja životne sredine kao dragocjenog resursa, kroz rješavanje ekoloških pitanja i pronalaženje održivih rješenja za zajedničke probleme.

Podsjećanja radi, Mehanizam za životnu sredinu sa sjedištem u Podgorici, uspostavljen je u septembru 2018. potpisivanjem Okvirnog dokumenta o saradnji u oblasti životne sredine između zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine, u okviru Ministarske konferencije „Zadužbina budućnosti“.

Video i foto materijal dostupan je na www.flickr.com/photos/vladacg