Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Одговоран однос према животној средини као императив развоја здраве заједнице

Саопштење: Одговоран однос према животној средини као императив развоја здраве заједнице
Датум објаве: 15.10.2019 12:29 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризмаМинистарство одрживог развоја и туризма

Борба се мора водити на пољу екологије и животне средине, а отпочети одговорнијим приступом, како нас самих једних према другима, тако и према нашем окружењу. Поред јаке политичке воље и исправне политике за рјешавање ових питања неопходне су конкретне активности на свим нивоима друштва, како би се систематски одреаговало на проблеме у животној средини, укључујући климатске промјене и пратеће кризе“, поручено је на данашњем Иницијалном састанку Механизма за животну средину, успостављеног између Народне Републике Кине и земаља Централне и Источне Европе, који је одржан у Подгорици.

Отварајући састанак, државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма Саша Радуловић истакао је да успостављање поменутог Механизма представља потврду опредјељења 16 земаља Централне и Источне Европе и НР Кине да сарађују на пољу заштите животне средине, као круцијалног питања за будућност човјечанства.

Наводећи да ће у оквиру Механизма посебан акценат бити стављен на питање заједничке одговорности, принципа спремности и једнакости, Радуловић је истакао да намјера није да Механизам преузме облик политичког форума за размјену мишљења, већ да његов рад има доминантно пројектну димензију.

Како је најавио, овај оквир подржаваће истраживања, модернизацију и развој нових технологија у области заштите животне средине и климатских промјена, усмјерених ка проналажењу иновативних и дугорочно одрживих рјешења. „Све заинтересоване институције биће у могућности да предложе пројекат који је у складу са постављеним критеријумима и циљевима Механизма“, казао је Радуловић.

„Заснован на принципу обостране користи, Механизам ће, продубљујући и јачајући сарадњу у области заштите животне средине, на темељу заједнички дефинисаних приоритета, константно унапређивати међусобно разумијевање и подстицати прагматично дјеловање у области животне средине и климатских промјена, како бисмо се приближили заједничком циљу“, саопштио је Радуловић додајући да ће кроз исти бити креирана и заједничка база релевантних података у области заштите животне средине и климатских промјена.

Генерална директорица Директората за међународну сарадњу у Министарству екологије и животне средине НР Кине, Цуи Дандан упознала је учеснике састанка са активностима које Кина спроводи на пољу заштите животне средине, те истакла да Кину у наредном периоду очекују бројне како могућности тако и изазови у овој области. Она је истакла да Кина и земље потписнице Механизма дијеле исте интересе, али и изазове када је ријеч о еколошком загађењу и климатским промјенама, због чега ће сарадња у оквиру Механизма знатно помоћи свим потписницама да покушају да ријеше постојеће проблеме у овим областима. 

Циљ данашњег састанка представља постављање темеља и дефинисање конкретних активности за будућу сарадњу на пољу животне средине, која ће бити вођена визијом очувања животне средине као драгоцјеног ресурса, кроз рјешавање еколошких питања и проналажење одрживих рјешења за заједничке проблеме.

Подсјећања ради, Механизам за животну средину са сједиштем у Подгорици, успостављен је у септембру 2018. потписивањем Оквирног документа о сарадњи у области животне средине између земаља Централне и Источне Европе и НР Кине, у оквиру Министарске конференције „Задужбина будућности“.

Видео и фото материјал доступан је на www.флицкр.цом/пхотос/владацг