Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: 5. ministarski turistički forum NR Kine i država Centralne i Istočne Evrope održan u Rigi

Saopštenje: 5. ministarski turistički forum NR Kine i država Centralne i Istočne Evrope održan u Rigi
Datum objave: 24.10.2019 08:15 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Kreatori politike u oblasti turizma iz država Centralne i Istočne Evrope i NR Kine okupili su se na 5. ministarskom turističkom forumu NR Kine i država Centralne i Istočne Evrope, pod okriljem Inicijative 17+1. Olivera Brajović, generalna direktorka za razvoj konkurentnosti i investicije u turizmu, predvodila je crnogorsku elegaciju na forumu koji je održan u periodu od 22 do 24. oktobra u Rigi, a u koorganizaciji Ministarstva ekonomije Letonije, Investiciono-razvojne agencije Letonije i Kineskog kulturnog centra u Rigi.

U okviru foruma realizovan je ministarski okrugli sto na temu povezivanja država. Potvrđeno je opredjeljenje svih država članica za dalji i kontinuiran rad na unapređenju međusobne saradnje, i to kroz primjenu olakšanih procedura putovanja i podsticanja direktnih letova između NR Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope, kreiranje zajedničkih promotivnih aktivnosti u cilju podsticanja investicija u turizmu, podsticanje bliže saradnje izmedju vlada i lokalnih vlasti, turističkih agencija i organizacija. Istaknut je i značaj daljeg razvoja zajedničkog turističkog proizvoda uspostavljenog na sinergiji kulture, turizma i tehnologije, ali i potreba jačanja komunikacije i saradnje u domenu istraživanja i digitalizacije medju subjektima u turizmu.

Prihvatanjem Zajedničke izjave još jednom je potvrđena želja da se radi na daljem produbljivanju i intenziviranju saradnje u okviru Inicijative.

U drugom dijelu foruma, posvećenog biznisu u turizmu, učestvovali su predstavnici crnogorskih turističkih agencija „Aurel“, „Go Tour“, „Fly Montenegro“, „Montenegro Tourist Service“ i „Montenegro Escape“, koje realizuju organizovane turističke dolaske sa kineskog tržišta. Biznis forum je predstavljao pravu priliku za domaće agencije da ostvare nove kontakte sa agencijama iz regije i NR Kine, ali i da razmjene mišljenja i ideje u cilju bolje promocije svog proizvoda i privlačenja većeg broja kineskih turista.

Po prvi put, u okviru ovogodišnjeg foruma, dodijeljena je u prošloj godini ustanovljena nagrada Marco Polo. Generalna direktorica za razvoj konkurentnosti i investicije, Olivera Brajović uručila je zlatnu plaketu crnogorskoj turističkoj agenciji Fly Montenegro, koja je dobitnik prve nagrade.

Brajović je tom prilikom rekla da je ova nagrada podsticaj svim domaćim agencijama koje organizuju turističke dolaske iz NR Kine, da ulože dodatne napore, kada je riječ o tom tržištu. Nagrada Marko Polo prepoznaje doprinos turističkih inicijativa koje vode ka stvaranju najboljeg zajedničkog turističkog proizvoda namijenjenog kineskom turističkom tržištu, koji je zasnovan na lokalnoj istoriji, tradiciji, kulturi, a koji je obuhvatio najmanje tri zemlje Centralne i Istočne Evrope u prethodnoj godini. Srebrnu plaketu dobila je turistička agencija CTPoland iz Poljske, a bronzanu Long Teng iz Mađarske.

Prema podacima MONSTAT-a u 2018. godini Crnu Goru je posjetilo 42.715 kineskih turista, koji su ostvarili 56.620 noćenja. Prosječno su u Crnoj Gori boravili 1,33 dana, a u ukupnoj strukturi inostranih noćenja ostvarili su 0,45%. U prvih 8 mjeseci 2019. godine, u kolektivnom smještaju, zabilježeno je 44.883 turista iz Kine odnosno, koji su ostvarili 56.912 noćenja. Prosječno su u Crnoj Gori boravili 2,8 dana, a u ukupnoj strukturi inostranih noćenja ostvarili su 1,81%.