Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: 5. министарски туристички форум НР Кине и држава Централне и Источне Европе одржан у Риги

Саопштење: 5. министарски туристички форум НР Кине и држава Централне и Источне Европе одржан у Риги
Датум објаве: 24.10.2019 08:15 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Креатори политике у области туризма из држава Централне и Источне Европе и НР Кине окупили су се на 5. министарском туристичком форуму НР Кине и држава Централне и Источне Европе, под окриљем Иницијативе 17+1. Оливера Брајовић, генерална директорка за развој конкурентности и инвестиције у туризму, предводила је црногорску елегацију на форуму који је одржан у периоду од 22 до 24. октобра у Риги, а у коорганизацији Министарства економије Летоније, Инвестиционо-развојне агенције Летоније и Кинеског културног центра у Риги.

У оквиру форума реализован је министарски округли сто на тему повезивања држава. Потврђено је опредјељење свих држава чланица за даљи и континуиран рад на унапређењу међусобне сарадње, и то кроз примјену олакшаних процедура путовања и подстицања директних летова између НР Кине и 17 земаља Централне и Источне Европе, креирање заједничких промотивних активности у циљу подстицања инвестиција у туризму, подстицање ближе сарадње измедју влада и локалних власти, туристичких агенција и организација. Истакнут је и значај даљег развоја заједничког туристичког производа успостављеног на синергији културе, туризма и технологије, али и потреба јачања комуникације и сарадње у домену истраживања и дигитализације медју субјектима у туризму.

Прихватањем Заједничке изјаве још једном је потврђена жеља да се ради на даљем продубљивању и интензивирању сарадње у оквиру Иницијативе.

У другом дијелу форума, посвећеног бизнису у туризму, учествовали су представници црногорских туристичких агенција „Аурел“, „Го Тоур“, „Флy Монтенегро“, „Монтенегро Тоурист Сервице“ и „Монтенегро Есцапе“, које реализују организоване туристичке доласке са кинеског тржишта. Бизнис форум је представљао праву прилику за домаће агенције да остваре нове контакте са агенцијама из регије и НР Кине, али и да размјене мишљења и идеје у циљу боље промоције свог производа и привлачења већег броја кинеских туриста.

По први пут, у оквиру овогодишњег форума, додијељена је у прошлој години установљена награда Марцо Поло. Генерална директорица за развој конкурентности и инвестиције, Оливера Брајовић уручила је златну плакету црногорској туристичкој агенцији Флy Монтенегро, која је добитник прве награде.

Брајовић је том приликом рекла да је ова награда подстицај свим домаћим агенцијама које организују туристичке доласке из НР Кине, да уложе додатне напоре, када је ријеч о том тржишту. Награда Марко Поло препознаје допринос туристичких иницијатива које воде ка стварању најбољег заједничког туристичког производа намијењеног кинеском туристичком тржишту, који је заснован на локалној историји, традицији, култури, а који је обухватио најмање три земље Централне и Источне Европе у претходној години. Сребрну плакету добила је туристичка агенција ЦТПоланд из Пољске, а бронзану Лонг Тенг из Мађарске.

Према подацима МОНСТАТ-а у 2018. години Црну Гору је посјетило 42.715 кинеских туриста, који су остварили 56.620 ноћења. Просјечно су у Црној Гори боравили 1,33 дана, а у укупној структури иностраних ноћења остварили су 0,45%. У првих 8 мјесеци 2019. године, у колективном смјештају, забиљежено је 44.883 туриста из Кине односно, који су остварили 56.912 ноћења. Просјечно су у Црној Гори боравили 2,8 дана, а у укупној структури иностраних ноћења остварили су 1,81%.