Manja slova Veća slova RSS
>

Dan radona: Nizom mjera ka smanjenju uticaja gasa radona

Dan radona: Nizom mjera ka smanjenju uticaja gasa radona
Datum objave: 07.11.2019 12:17 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Kako bi zaštitili stanovništvo od uticaja radona – prirodnog ali opsanog gasa po zdravlje ljudi, Vlada Crne Gore, odnosno resorno Ministarstvo donijelo je niz mjera kako bi se smanjile posljedice zračenja na građane.

Na današnji dan, 7. novembar, kada se širom Evrope obilježava Dan radona, cilj je da se što više građana upozna sa činjenicom da udisanje rodona jeste prvi po važnosti uzročnik karcinoma pluća kod nepušača, a drugi kod pušača, prema nalazima Svjetske zdravstvene organizacije.

U većini zemalja svijeta, pa i u Crnoj Gori od svih izvora jonizujućeg zračenja prirodnog porijekla radon najviše doprinosi ozračivanju stanovništva. Svjesni navedenih činjenica Vlada zajedno sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju je realizovala nacionalni projekat: „Mapiranje radona i unapređenje nacionalnog sistema zaštite od radona“. Zahvaljujući ovom projektu imamo procjenu o tome kolika je radiološka opterećenost našeg stanovništva od uticaja gasa radona.

Takođe, rezultati ovog nacionalnog projekta bili su osnov da se u Predlogu Zakona o zaštiti od jonizujućih zračenja radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbjednosti, u potpunosti transponuje Direktiva o osnovnim sigurnosnim standardima, tj između ostalog i onaj njen dio koji se tiče zaštite zdravlja stanovništva od radona koji može da potiče kako iz vazduha, tako i iz u vode za piće.

Osim ovog zakona, svjesnost činjenice o uticaju radona na zdravlje stanovništva Crne Gore uticala je da se izvrše izmjene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji objekata u smislu da osnovni zahtjevi za objekat, u dijelu koji se tiče zdravlja korisnika, budu takvi da se korisnik objekta mora zaštitii od eventualnog prisustva radioaktivnog gasa radona unutar objekta.

U Crnoj Gori se sprovodi i Program zastite od radona s Akcionim planom za period 2019-2023. godina. Donošenjem ovog Programa doprinosi se ispunjavanju jednog od ključnih prioriteta rada Vlade Crne Gore, koji se odnosi na dobrobit i zdravlje svih građana, što je istaknuto i u Srednjoročnom programu rada Vlade 2018-2020.

Obilježavanje Dana radona pokrenula je i vodi Evropska radonska Asocijacija.