Мања слова Већа слова РСС
>

Дан радона: Низом мјера ка смањењу утицаја гаса радона

Дан радона: Низом мјера ка смањењу утицаја гаса радона
Датум објаве: 07.11.2019 12:17 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Како би заштитили становништво од утицаја радона – природног али опсаног гаса по здравље људи, Влада Црне Горе, односно ресорно Министарство донијело је низ мјера како би се смањиле посљедице зрачења на грађане.

На данашњи дан, 7. новембар, када се широм Европе обиљежава Дан радона, циљ је да се што више грађана упозна са чињеницом да удисање родона јесте први по важности узрочник карцинома плућа код непушача, а други код пушача, према налазима Свјетске здравствене организације.

У већини земаља свијета, па и у Црној Гори од свих извора јонизујућег зрачења природног поријекла радон највише доприноси озрачивању становништва. Свјесни наведених чињеница Влада заједно са Међународном агенцијом за атомску енергију је реализовала национални пројекат: „Мапирање радона и унапређење националног система заштите од радона“. Захваљујући овом пројекту имамо процјену о томе колика је радиолошка оптерећеност нашег становништва од утицаја гаса радона.

Такође, резултати овог националног пројекта били су основ да се у Предлогу Закона о заштити од јонизујућих зрачења радијационој и нуклеарној сигурности и безбједности, у потпуности транспонује Директива о основним сигурносним стандардима, тј између осталог и онај њен дио који се тиче заштите здравља становништва од радона који може да потиче како из ваздуха, тако и из у воде за пиће.

Осим овог закона, свјесност чињенице о утицају радона на здравље становништва Црне Горе утицала је да се изврше измјене и допуне Закона о планирању и изградњи објеката у смислу да основни захтјеви за објекат, у дијелу који се тиче здравља корисника, буду такви да се корисник објекта мора заштитии од евентуалног присуства радиоактивног гаса радона унутар објекта.

У Црној Гори се спроводи и Програм застите од радона с Акционим планом за период 2019-2023. година. Доношењем овог Програма доприноси се испуњавању једног од кључних приоритета рада Владе Црне Горе, који се односи на добробит и здравље свих грађана, што је истакнуто и у Средњорочном програму рада Владе 2018-2020.

Обиљежавање Дана радона покренула је и води Европска радонска Асоцијација.