Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Hodžić: Crna Gora spremna da dijeli dobre prakse i iskustva u turizmu sa Albanijom

Saopštenje: Hodžić: Crna Gora spremna da dijeli dobre prakse i iskustva u turizmu sa Albanijom
Datum objave: 14.01.2020 14:51 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizmaMinistarstvo održivog razvoja i turizma

„Ministarstvo održivog razvoja i turizma spremno je da aktivno radi na unapređenju saradnje Crne Gore i Albanije u oblasti turizma i podijeli dobra iskustva i prakse s kolegama u Albaniji“, poručio je generalni direktor za razvoj turističke destinacije i turističku infrastrukturu u MORiT-u

Ćazim Hodžić danas na samitu pod nazivom “Turizam za solidarnost i održivost”, koji se održava u Tirani. Organizator jednodnevnog samita je Ministarstvo turizma i životne sredine Albanije uz podršku Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija.

Generalni direktor Hodžić, koji je predvodio delegaciju Crne Gore, obratio se prisutnima tokom prve sesije u okviru foruma, i izrazio žaljenje zbog zemljotresa koji je u novembru prošle godine pogodio Albaniju i prouzrokovao ozbiljne posljedice po ljudske živote i imovinu. 

Hodžić je istakao uvjerenje da turizam u Albaniji može biti pokretačka snaga za obnovu i dalji rast zemlje, na kom putu je Crna Gora spremna da bude podrška. On je predložio da u fokusu saradnje dviju zemalja bude rad na projektima finansiranim iz raspoloživih EU fondova, kreiranje zajedničkih turističkih paketa za turiste sa udaljenih emitivnih tržišta, te korišćenje turističkih proizvoda iz prethodno realizovanih projekata, poput trilateralnog projekta „Vrhovi Balkana“ (zajednički projekat Albanije, Crne Gore i Kosova). 

Prisutne je pozdravio ministar turizma i životne sredine Albanije Blendi Klosi, koji se zahvalio na velikom odzivu i prisustvu kolega iz regije, na podršci koju su pružili i još uvijek pružaju Albaniji nakon zemljotresa kojim je pogođena 26. novembra 2019. Kako je zaključio, hotelska industrija, osim činjenice da za zemlje regiona generiše znatan broj radnih mjesta i prihode, u ovoj situaciji pokazala je i svoju humanu stranu, kada je zbrinula veliki broj ljudi koji su nakon zemljotresa ostali bez krova nad glavom. 

U okviru prve sesije, prisutnima su se obratili i predstavnici UNWTO, izvršni direktor Žu Šandjong i direktorka Direkcije za Evropu Alesandra Priante, ministri nadležni za turizam Slovenije, Zdravko Počivalšek i Republike Sjeverne Makedonije, Krešnik Bekteši, kao i državni sekretari za oblast turizma Ana Laura Oriko /Italija/ i Frano Matušić /Hrvatska/, te pomoćnici ministara za ovu oblast Ljuben Kančev /Bugarska/ i Renata Pindžo /Srbija/. Svi panelisti izrazili su žaljenje zbog situacije u kojoj se našla Albanija, te naglasili značaj bliske saradnje u oblasti turizma koji ima multiplikativne efekte po naše destinacije, te služi kao instrument ekonomskog razvoja. 

Druga sesija u okviru foruma realizovana je kroz dva panela, pod nazivom „Turizam za održivost“ i „Turizam za solidarnost“. Panelisti su bili predstavnici turističke privrede i to ne samo iz zemlje i regiona, već i drugih evropskih tržišta, kao i predstavnici „Der Touristic Rewe Group“, „Apollo Nordic“, „Yuta Srbija“, nekoliko hotelskih grupacija, uključujući i predsjednika Crnogorskog turističkog udruženja Žarka Radulovića. Po završetku foruma, učesnici će zajedno sa svojim domaćinima obići grad Drač, koji je bio epicentar razornog zemljotresa.