Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Представљена понуда Црне Горе на самиту наутичког туризма у Диселдорфу

Саопштење: Представљена понуда Црне Горе на самиту наутичког туризма у Диселдорфу
Датум објаве: 18.01.2020 07:01 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма Дамир Давидовић учествовао је на Самиту морског туризма који је, у организацији магазина „Ецономист“ и диселдорфског Сајма, одржан 17. јануара у Диселдорфу, као увод у највећи свјетски сајам наутике који се у овом граду одржава од 18. до 26. јануара.

Државни секретар говорио је на првом панелу на тему „Индустрија наутичког туризма и њен допринос екстровертној и иновативној економији“. Он је том приликом представио понуду Црне Горе када је овај вид туризма у питању, као и инфраструктуру којом као дестинација располажемо и планове када је ријеч о развоју овог вида туризма.

Представљена је политика Владе Црне Горе када је у питању даљи развој туризма, пројекти који већ знатно доприносе афирмацији наутичког туризма код нас и видљивости Црне Горе на међународном плану у овој области, посебно када је у питању не само квалитетно пружање наутичких услуга већ и промоција, као што су „Порто Монтенегро“, „Портонови“, „Луштица“, али и лука Котор која је међународно препозната као важна крузинг лука, те марина Будва и Бар, итд.

Самит је уједно био прилика и да се представе резултати црногорског туризма, посебно имајући у виду да је Њемачка као емитивно тржиште прошле године остварила знатан раст посјета, те да је сама конференција била увод у највећи наутички сајам на свијету који има око 250.000 посјетилаца. Посебно интересовање исказано је и за хотелске капацитете, допунску понуду како за власнике тако и за посаде јахти, планове за даљи развој наутичких услуга, обуком потребних кадрова, конкуренцији у региону, економске ефекте и одрживост са посебним освртом на креирање нових радних мјеста и итд.

На самиту је било ријечи и о будућности индустрије изградње јахти, тренутног стања на тржишту и пројекција за наредних пет година, какви трендови се могу очекивати у наредном периоду, ситуацији када су у питању пловила за рекреацију, коришћењу модерних технологија са посебним освртом на заштиту животне средине. Истакнут је велики потенцијал плаве економије, нарочито када је у питању област Медитерана и заштита мора као питање које у последњем периоду је постало најважније и када се говори о пословању али и даљем развоју овог сектора.