Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Turizam kao ključni stub globalne agende održivog razvoja

Saopštenje: Turizam kao ključni stub globalne agende održivog razvoja
Datum objave: 24.01.2020 12:02 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Pod okriljem ovogodišnjeg 40. sajma turizma FITUR koji se održava u Madridu, generalna direktorica Direktorata za razvoj konkurentnosti i investicije u turizmu Olivera Brajović, učestvovala je na panelu „Budućnost održivog turizma u okviru EU Green Deal“, a koji je organizovan od strane UNWTO


U otvorenoj diskusiji na temu „Agenda 2030: Održivi turizam i EU „Green Deal“: kuda dalje“, učestvovali su najviši predstavnici za oblast turizma država Evrope, predstavnici institucija EU, drugi akteri iz oblasti turizma i mediji. Cilj debate bio je i podsticaj, prije svega državama članicama EU, da pozicioniraju turizam među prioritete politike EU, ističući uticaj koji turizam ima na regionalni, nacionalni, međunarodni održivi razvoj i prioritetno sprovođenje SDG u okviru Agende 2030. 

„Povodom obilježavanja ovogodišnjeg jubileja sajma upriličena je svečanost u organizaciji UNWTO, kojoj je prisustvovao i španski kralj Filip VI, koji je potvrdio podršku i posvećenost Španije održivom turističkom razvoju. Na pomenutoj svečanosti su se okupili ministri nadležni za oblast turizma iz cijelog svijeta, čelnici javnog i privatnog sektora, a kako bi potvrdili i obilježili ulogu turizma kao ključnog stuba globalne agende održivog razvoja. 

Na marginama sajma upriličen je i niz bilateralnih susreta. 

Podsjećanja radi, Ministarstvo održivog razvoja i turizma punopravni je član Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) od 2007. godine. 

„FITUR 2020“ održava se u periodu od 22. do 26. januara 2020. godine u Madridu, Kraljevina Španija, i jedan je od vodećih svjetskih sajmova turizma, a ove godine se organizuje u partnerstvu sa Svjetskom turističkom organizacijom (UNWTO). Prema podacima organizatora, na sajmu će se ove godine predstaviti više od 165 država, 10.000 kompanija, a očekuje se prisustvo 253.000 posjetilaca i više od 8.000 novinara.