Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Izabran crnogorski predstavnik za ovogodišnje Bijenale arhitekture u Veneciji

Saopštenje: Izabran crnogorski predstavnik za ovogodišnje Bijenale arhitekture u Veneciji
Datum objave: 12.02.2020 07:24 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Na konkursu za izbor autorskog tima, koncepta i sadržaja postavke u crnogorskom paviljonu na XVII Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji 2020. godine, odlukom žirija izabrano je rješenje „SYNTONY“ i autorski tim u sastavu: dr Vasilija Abramović, dr Ruairi Glin i Parker Hejl.

Žiri je izvršio detaljan pregled osam prispjelih konkursnih radova i jednoglasno ocijenio da je ovaj rad dao najkompletniji odgovor na postavljenu temu Bijenala „Kako ćemo živjeti zajedno?“, odnosno na postavljeni početni odgovor crnogorske postavke „Ka transaktivnoj prostornoj percepciji“.

Odluku o izboru rada koji će predstavljati našu zemlju na ovoj izložbi donio je jedanaestočlani žiri međunarodnog konkursa za izbor autorskog tima, koncepta i sadržaja crnogorske postavke na 17. Međunarodnom bijenalu aritekture u Veneciji, u sastavu: kuratorka dr Svetlana K. Perović, komesar Dragan Vuković, Dragana Čenić, dr Darko Petrušić, Petrica Duletić, mr Borislav Vukićević, dr Miljana Zeković, dr Dražen Arbutina, dr Milena Stavrić, dr Branka Cuca i mr Mirjana Prpa.

Odluka i izvještaj o rezultatima konkursa dostupni su na sljedećem linku: https://bit.ly/31JHb9P 

Podsjećanja radi, Crna Gora učestvovaće na predstojećoj 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji, koja će biti održana u periodu od 23. maja do 29. novembra 2020. godine. Temu 17. Bijenala arhitekture „Kako ćemo živjeti zajedno?“ postavio je ovogodišnji umjetnički direktor/ kurator izložbe Hašim Sarkis, koji poziva na „osmišljavanje novih prostora u kojima ćemo živjeti velikodušno zajedno“, te upućuje na traganje za novim „dogovorima o prostoru“ i „novim geografijama udruživanja“, koje zahtijevaju „globalno djelovanje“.

Bijenale arhitekture u Veneciji smatra se najznačajnjom globalnom manifestacijom koja prezentuje savremena dostignuća i tendencije iz oblasti arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva.