Мања слова Већа слова РСС
>

Форум у Загребу: Давидовић презентовао Црну Гору

Форум у Загребу: Давидовић презентовао Црну Гору
Датум објаве: 19.02.2020 10:31 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


У Црној Гори је у претходној години отворено 49 нових хотела, а присутно чак 12 хотелских брендова: Аман, Регент, Рамада, Фоур поинтс бy Схератон, Хилтон, Воцо, Оне анд Онлy, Цхеди, Иберостар, Фалкенстеинер, Каризма, Бест Wестерн Премиер - рекао је државни секретар Дамир Давидовић на Адриа хотел форуму, који се одржава у Загребу, презентујући инвестиционе капацитете Црне Горе.

Кроз програмске теме и панеле, учесници Форума дискутовали су о питањима будућег развоја хотелске индистрије и плановима које ће у наредном петогодишњем или дужем року предузимати владе у региону, подстицајима за инвеститоре, економским промјенама које утичу на развој туризма и хотелијерствае, новим трендови у инвестирању, као и изазовима у реализацији инвестиционих пројеката, итд.

На регионалној министарској панел дискусији, на којој су учествовали представници влада региона, а која је вођена на тему „Које подстицаје владе нуде инвеститорима и требамо ли радити што другачије?“, државни секретар Давидовић је презентирао резултате остварене у реализацији инвестиционих пројеката, развојне приоритете, механизме која Влада ЦГ предузима у циљу подстицања инвестиција, те констатантан раст броја туриста, посебно у посљедње три године.

У оквиру Форума презентиовани су и резултати истраживања о атрактивности дестинације за инвеститоре које реализују еминенетни институти и организације, па је Црна Гора у истраживању о земљама региона које је спровела консултантска кућа Хорwатх ХТЛ добила оцјену 8 од максималних 10, највећу у региону. У истраживању је оцјењено да је наша земља постигла значајан напредак у привлачењу атрактивних страних инвеститира, да је професионално спореведен процес приватизације, да се активно ради на програмима продстицаја за инвеститоре и да се у развоју дестинације предњаче мјешовити ризорти намјењени луксузној клијентели.

На Форуму је Црној Гори посвећена посебна панел дискусија под назовом „Може ли тржиште да „прогута“ толику понуду или је презасићено у сегменту луксузне понуде?“, на коме супоред Давидовића учествовали Марк Рујитер, генерални директора Луштица Баy и Бренон Николас, директор за маркетинг и продају, Порто Монтенегро.

Давидовић је подсјетио да је Црна Гора једна од најатрактивнијих туристичких и инвестиционих дестинација у овом дијелу Европе и да представља сигурну инвестициону дестинацију гдје потенцијални инвеститор зна да може рачунати на подршку свих сегмената друштва. Презентирано је бизнис окружење и истакао параметре конкурентности, а посебан акценат ставио је на програм економског држављанства који представља кључни инстумент за привлачење страних инвестиција. Такође, представљени су инфраструктурни пројекти наглашен њихов значај за укупан привредни развој – ауто пут Бар Бољари, изградња ски центара и пратеће инфраструктуре на сјеверу ЦГ. „Нама је циљ да расте потражња вископлатежних туриста, зато и стварамо капацитете за ову циљну групу, што нам представља и стратешки циљ. Наиме, Црна Гора је мала земљи и као таква осјетљива дестинација, зато морамо пажљиво водити рачуна да се прекомјерним туризмом не угрози оно што Црну Гору чини другачијом од других дестинација, па због тога дајемо предност квалитету“, нагласио је државни секретар и закључио да ЦГ има велики потенцијал за инвестиције, посебно у развој хотелских капацитета на сјеверу, али и у изградњи wилде беутy ресот-а и ецо лодге, као и развој пунде наших националних паркова, имајући у виду константан раст посјета од 30%.

На Форуму је представљен и нови хотелски „воцо“ бренд у оквиру којег је један од првих, 11-ти од до сада глобално отворених 12 хотела на свијету, недавно отворен у Подгорици што је резултат ребрендирања хотела Верде у нови воцо бренд, у оквиру једне од највећих свјетских хотелских групација ИХГ.

Адриа Хотел Форум (АХФ) је водец́а конференција о инвестирању у хотелску индустрију у југоисточној Европи, која окупља све релевантне актере, укључујуц́и међународне експерте, предсједнике и чланове одбора највец́их регионалних и глобалних хотелских компанија, министре, инвеститоре, представнике институција, финансијске институције, консултанте, архитекте, правнике и друге стручњаке.

У досадашњем периоду, АХФ је окупио више од 1800 полазника, 250 панелиста и више од 150 партнера, како би дискутовали о најновијим трендовима инвестиција у хотелску индустрију, потенцијалним инвестиционим пројектима и размјени одрживих идеја које подстичу и доприносе развоју туризма и заједнице кроз инвестиције.

Учесници форума су: Орбис Хотел Група / Хотели Аццор, Хилтон Wорлдwиде, ИнтерЦонтинентал Хотелс Гроуп, Цоллиерс Интернатионал, Савиллс, Фалкенстеинер Хотелс & Ресортс, СТР, Валамар Ривиера, Арена Хоспиталити Група, ХРС, Хотел & Дестинатион Цонсултинг, Загребацка банка-мембер оф УниЦредит Гроуп, Ерсте&Стеиермаркисцхе банк и многи други.