Мања слова Већа слова РСС
>

Европска агенција за животну средину констатовала напредак Црне Горе у области буке у животној средини

Европска агенција за животну средину констатовала напредак Црне Горе у области буке у животној средини
Датум објаве: 16.04.2020 12:44 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Европска агенција за животну средину (ЕЕА) је недавно објавила Извјештај „Бука у животној средини у Европи - 2020” (хттпс://www.ееа.еуропа.еу/публицатионс/енвиронментал-ноисе-ин-еуропе) који представља свеобухватан преглед и анализу буке у животној средини у Европи, преглед свих мјера предузетих у циљу управљања и смањења буке у животној средини и преглед испуњених обавеза утврђених Директивом о процјени и управљању буком из животне средине.

У Извјештају који обухвата 32 земље чланице и шест земаља сарадница Европске агенције за животну средину наводи се да је Црна Гора једина земља сарадница из региона западног Балкана која је израдила Стратешку карту буке за Главни град Подгорица.

Главни град Подгорица је у септембру 2018. усвојио Стратешку карту буке за територију Главног града и општина у оквиру Главног града, са циљем добијања података о постојећим и предвиђеним нивоима буке, укључујући прекорачења прописаних граничних вриједности, као и о броју људи изложених буци на одређеном подручју.

Такође, у извјештају је констатовано да је Главни град у циљу адекватног управљања буком усвојио и Акциони план за заштиту од буке у животној средини, који ц́е допринијети бољој заштити људи од буке која потиче из животне средине. Стратешка карта буке и Акциони план израђени су у складу са свим законским и подзаконским актима који регулишу ову област.

Црна Гора, односно све локалне самоуправе (осим новоформираних) су одрадиле акустичко зонирање својих територија и на тај начин допринијеле успостављању тихих подручја, паркова и других зелених површина, а у Извјештају је препоручено да даљи кораци треба да буду стварање и заштита мирних подручја ван града и повећање доступности истих.

У складу са препорукама и налазима Извјештаја Европске агенције за животну средину, Министарство одрживог развоја и туризма и остали надлежни органи ће и даље наставити са предузимањем мјера за смањење и контролу буке из животне средине.