Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Обиљежава се Дан планете Земље – чувајући природу чувамо и себе!

Саопштење: Обиљежава се Дан планете Земље – чувајући природу чувамо и себе!
Датум објаве: 22.04.2020 09:44 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


На глобалном нивоу, 22. април обиљежава се као Дан планете Земље. Иако тематски посвећен климатској акцији, овогодишњи јубиларни 50-ти Дан планете Земље, карактерише огромна глобална неизвјесност обиљежена борбом против корона вируса.

За разлику од протеклих година када смо конкретним еколошким акцијама подсјећали колико свако од нас свакодневним активностима, промјеном навика и побољшањем еколошке културе, примјеном одрживих образаца производње и потрошње, доприноси очувању животне средине, ове године је једини начин обиљежавања овог еколошког датума слање поруке да чувајући милионе животиња и биљака, као и разноврсне екосистеме, чувамо и 7,6 милијарди становника планете Земље.

Овом приликом подсјетићемо на само неке од бројних и значајних активности које је Црна Гора реализовала у периоду од обиљежавања прошлогодишњег Дана планете Земље. Од посебне важности је да поменемо да су током протекле године проглашена чак три парка природе: Улцињска солана, Ријека Зета и Комови (за територију општине Колашин). Улцињска солана уписана је и на Листу мочвара од међународног значаја-Рамсар листу. Протекла година била је и најуспјешнија када је у питању успостављање еколошке мреже „Натура 2000“, јер је до краја 2019. мапирано око 25 одсто копнене територије и 50 одсто орнитофауне, а подаци су потврдили богатство и очуваност биодиверзитета Црне Горе. Уз помоћ Владе Савезне Републике Њемачке мапирана су станишта Скадарског језера, као важног мочварног екосистема. Покренут је и процес уписа прашумских букових комплекса Националног парка „Биоградске горе“ на УНЕСЦО Листу свјетске природне баштине.

Направљен је и значајан искорак на ремедијацији три тзв. „црне еколошке тачке“ контаминиране опасним индустријским отпадом. Наш циљ је да те локације до краја ове године буду трансформисане у подручја безбједна за животну средину. Интензивно се радило и на стварању услова за изградњу инфраструктуре у области управљања отпадом, санацији неуређених одлагалишта и промоцији селективног одвајања отпада. Такође, Министарство одрживог развоја и туризма посвећено је радило и на успостављању законодавног и стратешког оквира заштите животне средине и достизању европских еколошких стандарда, кроз блиску и интензивну сарадњу са Европском комисијом кроз вођење преговора у Поглављу 27.

Све поменуто није било могуће успјешно реализовати без активног учешћа свих грађана Црне Горе, као и цивилног друштва, а посебно наше научне заједнице.

Убрзано ширење корона вируса је ових дана читав свијет подсјетило на прво и основно правило екологије, а то је да је све повезано са свим, те да притисци на животну средину озбиљно нарушавају екосистеме, доводе до губитка биодиверзитета, прекомјерне употребе оскудних ресурса, као и негативних ефеката климатских промјена, лошег квалитета ваздуха, загађене воде и земљишта. Иако глобална пандемија и даље траје, већ је сада евидентно да ће након ње еколошки закони и принципи, заштићена подручја, очувана станишта и популације врста, односно еколошка равнотежа, имати већу и значајнију улогу у очувању глобалног јавног здравља и спречавању сличних епидемија заразних болести.

Коначно, у духу атмосфере у којој се обиљежава овогодишњи Дан планете Земље, и на линији поштовања и спровођења превентивних мјера које је прописало Национално координационо тијело, позивамо све грађане Црне Горе да будемо солидарни, да дјелујемо заједно, чувамо своје и здравље других, те да одговорним односом према животној средини заједно радимо на очувању непроцјењивог природног капитала. Планета Земља је наш дом, и то једини дом у којем ћемо наставити да живимо и када позив да „останемо дома“ буде иза нас. Стога, чувајмо природу јер тиме чувамо здравље наше планете и свих нас.