Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Danas se obilježava Svjetski dan ptica selica

Saopštenje: Danas se obilježava Svjetski dan ptica selica
Datum objave: 09.05.2020 11:43 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan ptica selica, a ovoj globalnoj kampanji posvećenoj podizanju svijesti o značaju migratornih ptica i potrebi međunarodne saradnje za njihovo očuvanje, pridružuje se i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana ptica selica je „Ptice povezuju naš svijet“ s ciljem da naglasi važnost očuvanja i obnove, ekološke povezanosti i integriteta ekosistema koji podržavaju prirodne cikluse koji su neophodni za opstanak i dobrobit ptica selica. Tema podvlači i činjenicu da su ptice selice dio našeg prirodnog nasljeđa i da zavise od mreže lokacija duž njihovog dugog migratornog puta za ishranu, odmaranje i prezimljavanje, a Crna Gora je svakako jedno od najvažnijih. Crna Gora se nalazi na jednom od četiri najznačajnija koridora za ptice u Evropi-Jadranskom migratornom koridoru (Adriatic Flyway) preko kojeg milioni ptica svake godine sele ka Africi i obratno. Ornitofauna Crne Gore sastoji se od 348 registrovanih vrsta ptica (od ukupno 533 vrsta registrovanih do sada u Evropi ili 65 odsto evropske ornitofaune). U našoj državi gnijezdi se 215 vrsta, što je relativno visok stepen gniježđenja u poređenju s drugim evropskim državama, i znatno je iznad balkanskog prosjeka.

Obilježavanje Svjetskog dana ptica selica i njihovih fascinantnih godišnjih migracija ove godine će izgledati drugačije usljed globalne epidemiološke krize uzrokovane COVID-om 19. Međutim, postoji mnogo načina da svi mi kao pojedinci, izrazimo svoju podršku očuvanju ptica i da se pridružimo globalnoj kampanji proslave ovog dana. Stoga, pozivamo sve građane da danas, putem svojih društvenih mreža, objave i podijele slike ptica selica: „Ptice u vašoj bašti/u vašem selu/gradu“, kao iskaz potrebe za njihovim očuvanjem! Pozivamo roditelje da čitanjem priča djeci u kojima su glavni likovi naši proljećni drugari podignu svijest najmlađima o značaju ptica selica, da zajedno sa svojim djetetom osiguraju dobro stanište lokalnim pticama sadnjom drveća ili postavljanjem grmlja prilagođenih pticama, naprave i postave kućice za ptice, itd. Štaviše, na ovaj način ne pomažemo samo pticama, nego postajemo mnogo bliži prirodi.

Na kraju želimo da poručimo da ćemo pomažući pticama selicama naučiti da volimo prirodu i svijet oko sebe.

Crna Gora ratifikovala je Konvenciju o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (CMS)-Bonsku konvenciju u oktobru 2008., čime smo se obavezali na zaštitu i očuvanje staništa migratornih vrsta divljih životinja koje žive unutar ili prelaze preko granica nacionalne jurisdikcije. Sporazumu o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA), najvećem sporazumu u sklopu Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (CMS), Crna Gora je pristupila u januaru 2011.

***

Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day) tradicionalno se obilježava od 2006. godine i predstavlja kampanju o podizanju svijesti sa posebnim fokusom na potrebu zaštite ptica selica i njihovih staništa.