Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: 65. sastanak UNWTO Komisije za Evropu (CEU) održan danas

Saopštenje: 65. sastanak UNWTO Komisije za Evropu (CEU) održan danas
Datum objave: 25.06.2020 15:31 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović i generalna direktorka za razvoj konkurentnosti i investicije u turizmu, Olivera Brajović učestvovali su na 65. sastanku UNWTO Komisije za Evropu (CEU) održanom danas. Usljed situacije sa pandemijom koronavirusa COVID−19 sastanak je održan virtuelno, a domaćin je bio Uzbekistan.

Sastanak je otvorio ministar turizma Grčke, Hari Teokaris, u ime države predsjedavajuće Komisijom za Evropu.

Generalni sekretar UNWTO, Zurab Pololikašvili je dao uvodnu riječ s aspekta inicijativa i aktivnosti UNWTO-a koje su realizovane kao odgovor na epidemiju COVID-19, a zatim se na tekuće aktivnosti UNWTO za Evropu osvrnula Alesandra Priante, direktorka UNWTO za Evropu. Pololikašvili je ukazao da se svijet suočava sa do sada nezapamćenom globalnom zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom vanrednom situacijom zbog pandemije COVID-19, te da su putovanja i turizam bez sumnje među najugroženijim sektorima. Statistike potvrđuju da je pandemija COVID-19 naglo smanjila dolazak međunarodnih turista, te se na globalnom nivou bilježi pad od 44 odsto u prva četiri mjeseca 2020., a dolazak u aprilu smanjen je za čak 97 odsto. Kada je riječ o Evropi, u prvom kvartalu je broj dolazaka smanjen za 19 odsto , tj. 22 miliona manje dolazaka u odnosu na isti period prošle godine. Spomenuo je i 3 moguća scenarija kojim se predviđa pad izmedju 58 odsto i 78 odsto u međunarodnim dolascima turista u 2020. godini, što će zavisiti u mnogome od trajanja ograničenja putovanja i ponovnog otvaranja državnih granica.

Visoki zvaničnici nadležni za turizam iz 27 članica Komisije za Evropu učestvovali su u ministarskoj diskusiji o aktivnostima država u oblasti turizma, a kao odgovor na pandemiju COVID−19.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović, predstavio je do sada realizovane aktivnosti u Crnoj Gori, s akcentom na dva do sada usvojena i realizovana paketa ekonomskih mjera, te najavio treći čije se usvajanje ubrzo očekuje. Osvrnuo se i na činjenicu da je Crna Gora otvorila svoje granice počev od 2. juna za veliki broj država, kao i da se ažuriranje vrši na nedeljnom nivou, ali da se u tom dijelu rukovodimo kriterijumom koji se odnosi na stepen zaraženosti, kako bi držali pod kontrolom koronavirus, sa čijim smo se prvim talasom jako dobro izborili.

Tokom svog izlaganja je zatražio da UNWTO podupre evropske države koje nijesu članice EU, na način da se podstakne otvaranje granica država EU ka njima, kako bi pokušali da redukujemo negativne efekte po sektor turizma.

Na sastanku Komisije je bilo riječi i o budućnosti u sektoru zapošljavanja, ali i o zajedničkom instrumentu UNWTO i IFC−a, tzv. "Zelenom instrumentu finansiranja" koji se odnosi na održivi turizam.

U svojoj završnoj riječi, generalni sekretar Pololikašvili zaključio je da su sigurnost i bezbjednost teme u fokusu turizma, te da su pitanja koja se odnose na zdravlje još više dobila na značaju u ovom trenutku. Takođe je zaključio da bez obzira na aktuelni momenat, UNWTO podstiče članice da se pripreme na nove investicije.

Domaćin 66. sastanka UNWTO Komisije za Evropu biće Grčka.