Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Успјешно завршена конференција „Зелени дани 2020“

Саопштење: Успјешно завршена конференција „Зелени дани 2020“
Датум објаве: 30.06.2020 14:35 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Конференција „Зелени дани 2020“ одржана је 29. и 30. јуна 2020. године у организацији Владе Црне Горе, Привредне коморе Црне Горе и УНДП-а. Циљ конференције је повезивање покретача из цијелог свијета који дијеле страст према стварању боље и одрживије будућности.

Данас, у оквиру другог дана конференције, одржане су трећа и четврта пленарна сесија.

Генерална директорица Директората за животну средину Ивана Војиновић говорила је на тему „У сустрет амбициозним климатским циљевима до 2030. године“. У свом излагању, подсјетила је да је Скупштина Црне Горе у октобру 2017. године усвојила Закон о ратификацији Паришког споразума, након што је припремљена социо-економска анализа улагања која су потребна за његово спровођење.

Војиновић наводи да је Црна Гора поставила амбициозан циљ који се односи на смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште за 30 одсто до 2030. године (у поређењу са референтном 1990. годином). Овај циљ Црна Гора је постигла већ 2013.године.

Уз подршку УНДП-а, Министарство одрживог развоја и туризма покренуло је поступак ревизије Национално утврђеног доприноса (НДЦ) у оквиру којег ће се извршити анализа финансијске процјене планираних мјера, јер је изузетно важно мобилизовати финансијска средства у приватном сектору, јавно-приватном партнерству или створити друге повољне услове за инвестирање. Фонд за зелену климу, Глобални фонд за животну средину и билатерална помоц́ представљају још један канал за прикупљање потребних средстава, поред ЕУ као најважнијег донатора кроз претприступне фондове и структурне и инвестиционе фондове након стицања чланства у ЕУ.

Генерална директорица Директората за животну средину наглашава да је Црна Гора успоставила стратешки и законодавни оквир за спровођење политике о климатским промјенама. У вези са тим, подсјећа да је Национална стратегија за климатске промјене кључни стратешки документ у области климатских промјена у Црној Гори до 2030. године.

У децембру 2019. Скупштина Црне Горе усвојила је Закон о заштити од негативних утицаја климатских промјена који представља основу за успостављање Националног система за прац́ење, извјештавање и верификацију гасова са ефектом стаклене баште. Такође, Црна Гора је у 2019. години започела активности на изради Националног енергетског и климатског плана који су интензивирани ове године.

Приоритет у наредном периоду биће израда Стратегије нискокарбонског развоја са Акционим планом, чија је припрема једна од приоритетних активности у оквиру текуц́ег ИПА ИИИ програма.

Црна Гора успјешно спроводи активности које доприносе смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште доприносец́и извршавању обавеза на националном и међународном нивоу, посебно у погледу конвенција УН-а и у преговарачком процесу ЕУ у поглављу 27.